Business Internaţional

Scandal in domeniul imobiliar la Frankfurt

25.01.2005, 00:00 31



Unii din cei mai proeminenti manageri de fond si brokeri din sectorul imobiliar au fost investigati la sfarsitul saptamanii trecute pentru acceptare de mita, pe fondul unui scandal din domeniul afacerilor imobiliare, declansat la Frankfurt, Germania, relateaza Financial Times. Persoanele implicate sunt acuzate ca ar fi primit, in total, o suma de 20 milioane euro.



Procurorul general al orasului, Wolfgang Schaupensteiner, a declarat ca a gasit dovezi potrivit carora mita ar fi in legatura cu 30 de proprietati in valoare de 3-4 miliarde euro, in principal cladiri de birouri si centre comerciale din Germania si Olanda.



Scandalul, care a izbucnit pentru prima oara in septembrie anul trecut, a zdruncinat increderea in fondurile germane din domeniul imobiliar si au aruncat o umbra asupra reputatiei de care se bucura Frankfurt-ul, ca mare centru financiar.



Pe baza unor concluzii preliminare, Schaupensteiner a declarat: "Investigam in prezent nume ilustre de manageri de fond, arhitecti, avocati, manageri de proiect si brokeri. Ei sunt acuzati de acceptare de mita, spalare de bani, inselaciune si evaziune fiscala. Nu se poate prevedea momentul incheierii investigatiilor in acest caz".



Potrivit lui Schaupensteiner, persoanele vizate s-au imbogatit prin intermediul unor tranzactii imobiliare care au avut loc intre anii 1999 si 2003. "Banii au fost transferati intr-un mod profesionist, utilizand chitante false", a declarat Schaupensteiner.



Potrivit lui, in acest caz s-a dat mita de 15-20 milioane euro si au fost sustrase prin evaziune fiscala aproximativ 10-12 milioane euro, din care 5 milioane au fost recuperate.



Cazul este fondat pe acuzatia ca Deka si DB Real Estate, subsidiara Deutsche Bank- doua dintre cele mai mari companii germane care administreaza fonduri in domeniul imobiliar- au acceptat mita in schimbul achizitionarii unor proprietati in contul fondurilor pe care le administreaza, la preturi mult mai mari. Ambele companii coopereaza in prezent cu investigatia.



Hans-Gunter Seckerdieck, de la DB Real Estate si Michael Koch, de la Deka (ambii au parasit companiile respective) sunt singurele nume specificate, din cele 80 de persoane presupuse a fi implicate.



Impactul acuzatiilor asupra fondurilor de proprietati imobiliare cu active nelimitate, pana acum una din oportunitatile preferate de investitii a investitorilor germani, a fost considerabil. Potrivit BVI, asociatia managerilor de fond germani, aceasta clasa de investitii a inregistrat iesiri de numerar in valoare de 653 milioane euro, in ultimul trimestru din 2004.



Afacerea arunca o umbra asupra centrului financiar Frankfurt, asemanat cu Manhattan, datorita prezentei zgarie-norilor si a locatiei pe Main. ioanaleaua@zf.ro