Business Internaţional

Scandalul de corupţie care zguduie guvernul Turciei s-a transformat într-o luptă pentru controlul instituţiilor statului

Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan

Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan

Autor: Daniela Stoican

09.01.2014, 19:40 400

Scandalul de corupţie care zguduie guvernul Turciei s-a transformat într-o luptă pentru controlul instituţiilor statului, premierul Recep Tayyip Erdogan luând măsuri pentru a repopula justiţia cu pioni fideli lui.

Parlamentari din partidul de guvernământ AKP au făcut propuneri legislative menite să întă­rească autoritatea şi con­trolul Ministerului de Justiţie asupra Înaltului Consiliu al Judecă­torilor şi Procurorilor, res­ponsabil cu numirile şi supra­vegherea în sistemul judiciar din Turcia, scrie The Wall Street Journal. Dacă legea va fi apro-bată, guvernul va putea să satu-reze sistemul judiciar de aliaţi.

Opoziţia turcă a denunţat manevra ca fiind „neconstituţională“, iar Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea că acest demers va submina independenţa justiţiei.

Într-o declaraţie prin care ministrul de justiţie Bekir Bozdag nu a făcut decât să îşi demonstreze puterea, acesta a spus că-i va permite consiliului să ancheteze doi procurori cărora le-au fost luate cazurile, legate de scan­dalul de corupţie, pentru că ar fi acţionat necores­punzător. De asemenea, ministrul a blocat o evaluare a procurorului-şef al Turciei şi a adjunctului său care i-au dat afară pe cei doi procurori şi a noului şef al poliţiei din Istanbul. Se pare că acesta nu s-a conformat unor ordine date de o instanţă de judecată de a efectua noi reţineri în ancheta de corupţie, notează WSJ.

Acestea sunt cele mai recente manevre după ce aproximativ 3.500 de ofiţeri de poliţie au fost daţi afară sau transferaţi în ultimele săptă­mâni, conform datelor principalului partid de opoziţie din Turcia.

Totul se petrece pe fondul luptei pentru putere dintre Erdogan şi un fost aliat al său, imamul Fethullah Gulen, exilat în SUA. Premierul turc susţine că sistemul judiciar şi agenţiile de menţinere a ordinii publice din Turcia sunt controlate de Gulen şi de susţinătorii săi, ceea ce aceştia neagă. Premierul acuză că atât scandalul de corupţie, cât şi protestele de stradă de vara trecută din Istanbul au fost orchestrate la nivel internaţional cu ajutor din interior cu scopul de a opri ambiţia Turciei de a deveni o putere economică mondială.

Uriaşul scandal de corupţie  a izbucnit pe 17 decembrie anul trecut, când poliţia turcă a reţinut 47 de persoane, dintre care trei fii ai unor miniştri puternici din cabinetul lui Erdogan, sub acuzaţii de corupţie şi spălare de bani.

La puţin timp anchetatorii au descoperit că în aceste infracţiuni este implicat şi ministrul pentru afaceri europene Egemen Bagis.

Dacă până acum Erdogan a avut un discurs anti-corupţiei, în prezent el nu mai spune nimic despre această luptă. Premierul nu doar că a refuzat să ceară imediat demisia a patru miniştri, dar l-a menţinut în funcţie pe ministrul de interne Muammer Guler al cărui fiu fusese arestat. Astfel, ministrul a putut ordona arestarea a sute de ofiţeri de poliţie care anchetau cazurile. Mai mulţi miniştri au fost remaniaţi pe 25 decembrie. A doua investigaţie, care îl avea ca subiect chiar pe fiul lui Erdogan, a fost suspendată de guvern.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.01.2014