Business Internaţional

Schimbari in conducerea Alitalia

24.02.2004, 00:00 6



Actiunile Alitalia au crescut, ieri, cu 4,5%, dupa ce ministrul italian al Transporturilor a declarat ca operatorul are nevoie de o schimbare, afirmatie care intervine pe fondul speculatiilor ca directorul executiv al companiei, Francesco Mengozzi, ar putea demisiona in aceasta saptamana.



"Investitorii au nevoie sa vada ceva nou in cadrul companiei aeriene, iar demisia directorului executiv ar putea fi o schimbare importanta", a explicat un operator bursier citat de Reuters.



El a subliniat importanta privatizarii Alitalia si realizarea unei aliante cu un alt operator european.



Presa locala a anuntat ca Francesco Mengozzi va prefera sa demisioneze cu ocazia reuniunii de joi a consiliului de administratie, decat sa se conformeze solicitarilor guvernamentale de a atenua duritatea planului de restructurare a companiei aeriene.



Proiectul prevede eliminarea unui numar de 2.700 de locuri de munca.



In cazul demisiei lui Mengozzi, guvernul italian, care detine 62% din actiunile Alitalia, ar putea inlocui actuala echipa manageriala cu un "comisar" care sa puna in aplicare planurile de privatizare, in cateva luni.



"Nu am nimic impotriva actualului director executiv, pentru ca problemele cu care se confrunta reprezinta consecinta unor greseli mai vechi. Asta nu inseamna insa ca nu avem nevoie acum de aer proaspat, pentru a relansa compania", a declarat Pietro Lunardi, in cadrul unui interviu publicat de cotidianul La Repubblica.



Guvernul de la Roma si-a exprimat ingrijorarea cu privire la proiectul de restructurare in forma sa actuala, care a atras nemultumirea angajatilor Alitalia si a condus la organizarea de greve. O noua miscare de protest este planificata pentru data de 5 martie, cand angajatii vor inceta lucrul timp de 24 de ore.



Lunardi considera ca orice proiect trebuie sa primeasca aprobarea tuturor sindicatelor.



"Nu cred ca este corect sa impunem prin forta un plan de restructurare", a subliniat ministrul italian, adaugand ca orice proiect ar trebuie sa fie "mai flexibil".



Pe de alta parte, Lunardi a declarat ca exista investitori italieni care sunt pregatiti sa cumpere actiuni Alitalia si sa se implice in relansarea activitatii sale.