Business Internaţional

Schroder critica ratele scazute ale impozitului pe profit din Europa de Est

31.03.2004, 00:00 20



Cancelarul german Gerhard Schroder a atacat raspandirea ratelor scazute de impozit pe profit din Europa de Est, sugerand ca ar putea constitui un punct de divergenta in viitoarele negocieri din UE privind asistenta regionala.



Oficialul a notat ca rata medie a impozitului pe profit din cele zece noi state membre este mai mica de 20%, in timp ce, in UE, depaseste 30%.



"Noi avem o competitie mai dura in privinta costurilor si locurilor de munca, iar aceste tari pot avea o politica fiscala care nu este adecvata pentru finantarea independenta a infrastructurii, ci este menita sa co-finanteze infrastructura impreuna cu transferurile de la Bruxelles. Ceea ce creeaza o situatie concurentiala care cauzeaza dificultati actualilor membri nu trebuie trecut sub tacere si nu poate fi trecut sub tacere", a adaugat Schroder intr-o adresa catre un institut de cercetare asociat Partidului Social Democrat (SPD).



Ratele impozitului pe profit din noile state membre ale UE variaza de la 0% in Estonia la 15% in Lituania si Cipru si la 35% in Malta, conform unui raport al Ministerului Finantelor de la Berlin, publicat in acest an. Unele state si-au redus chiar impozitele inaintea aderarii la UE. In schimb, Germania are o cota a impozitului pe profit apropiata de 40%.



Presa si opinia publica din Germania este tot mai alertata de anunturile companiilor privind transferul activitatilor in Europa Centrala si de Est, pe masura ce se apropie data extinderii.



Schroder l-a criticat saptamana trecuta pe seful unei asociatii a oamenilor de afaceri, considerandu-l lipsit de patriotism dupa ce acesta a sugerat ca firmele ar trebui sa incerce sa transfere operatiuni in Europa de Est.