Business Internaţional

Sectorul bancar, un factor cheie pentru dezvoltarea economica a Rusiei

12.02.2004, 00:00 17



Industria bancara din Rusia trebuie sa progreseze de trei ori mai rapid comparativ cu restul sectoarelor de activitate, pentru a putea sustine dezvoltarea economica a tarii, considera premierul Mihail Kasianov.



Rusia are peste 1.000 de banci, dar majoritatea au de fapt rolul de trezorerii pentru marile firme. O serie de analisti considera ca absenta unui sector bancar solid incetineste dezvoltarea unei economii diversificate.



"In lipsa unei industrii bancare dinamice, nu vom putea sustine un ritm alert de dezvoltare economica. Aceste institutii trebuie sa indeplineasca anumite standarde, pentru a satisface nevoile economiei nationale", a declarat Kasianov, in cadrul unei sedinte de Guvern care a analizat strategia pe cinci ani destinata extinderii acestui sector.



Produsul Intern Brut (PIB) din Rusia s-a majorat cu peste sapte procente, in 2003, insa mai multi analisti avertizeaza ca tara poate deveni vulnerabila in eventualitatea unei scaderi semnificative a pretului petrolului.



Statul estimeaza ca activele bancare din Rusia echivaleaza cu 40% din PIB, adica de aproape zece ori mai putin comparativ cu tarile vest-europene.



Strategia de dezvoltare elaborata de guvern urmareste sa sustina extinderea valorii activelor bancare la 56-60% din PIB, pana in 2009. Totodata, ponderea creditelor acordate este estimata sa avanseze de la 18% la 26-28% din PIB.



Mihail Kasianov pledeaza pentru o monitorizare mai atenta a industriei de servicii financiare, subliniind ca optimismul nu este pe deplin justificat, in pofida schimbarilor pozitive realizate in ultimii ani.



"Problemele cheie care trebuie rezolvate in viitorul apropiat sunt consolidarea bancara si imbunatatirea increderii in institutiile creditoare", a precizat seful guvernului de la Moscova.



El a adaugat ca autoritatile trebuie sa decida momentul in care se vor retrage din acest sector, dominat in continuare de institutii de stat.



In baza reformei propuse, guvernul este pregatit sa cedeze participatiile la bancile mici pana in 2005, dar intentioneaza sa isi mentina controlul asupra primelor doua institutii din tara - Sberbank, care administreaza aproape 65% din depozitele populatiei, si Vneshtorgbank.