Business Internaţional

Seful Citigroup din Japonia, luat la intrebari

01.12.2004, 00:00 11



Seful diviziei japoneze a Citigroup a fost chemat ieri in fata unui comitet parlamentar pentru a explica rolul pe care l-a jucat compania in incalcarea legislatiei financiare japoneze, informeaza Financial Times.



Douglas Peterson, director executiv, a raspuns intrebarilor oficialilor japonezi legate de evenimentele care au determinat autoritatea de supraveghere a pietei sa inchida, in acest an, divizia de private banking a corporatiei financiare americane.



O investigatie a Agentiei Japoneze de Servicii Financiare (supraveghetorul pietei bancare) a dezvaluit ca, datorita unei brese in activitatea interna de control desfasurata de Citigroup, atat la nivel local, cat si central, a fost posibila "acumularea ilegala a unor profituri substantiale".



Potrivit autoritatii japoneze de supraveghere, pe fondul acestor brese, corporatia americana a ajuns sa faca afaceri cu membri ai crimei organizate si sa fie implicata in activitati de spalare de bani. De asemenea, sustin oficialii japonezi, unii manageri ai Citigroup au "oferit raspunsuri neadevarate" la intrebarile puse de autoritatea de supraveghere.



Charles Prince, CEO al Citigroup, care conduce compania la nivel global, a declarat ca directorii diviziei japoneze de private banking au pus "profiturile pe termen scurt inaintea reputatiei pe termen lung a bancii" si au incalcat legea, dar a precizat ca a fost vorba de o "cadere izolata in Japonia, din cauza indivizilor implicati".



Scandalul din Japonia i-a costat posturile pe trei directori ai Citigroup SUA. In Japonia, 12 directori au parasit compania, altora 11 li s-au redus salariile, iar altii au primit avertismente dure din partea companiei.



Corporatia americana s-ar putea vedea nevoita sa plateasca despagubiri considerabile clientilor care au pierdut bani dupa scandalul in care a fost implicata compania.



Peterson a tinut sa asigure ieri autoritatile japoneze ca astfel de evenimente nu se vor mai repeta. Potrivit lui Peterson, Citigroup nu are nici o scuza, si va face tot ce ii sta in putinta pentru a "recastiga increderea pietei, a supraveghetorului si a clientilor nostri". Gigantul financiar a numit 100 de investigatori pentru a evalua fiecare tranzactie din ultimii trei ani.