Business Internaţional

Serviciile bancare prin Internet si telefon cresc profitul ING cu 72%

13.05.2005, 19:16 9

ING Grup, cea mai mare companie olandeza de servicii financiare, a raportat o crestere cu 72% a profitului realizat in primul trimestru, informeaza Bloomberg.

Rezultatele au fost sustinute de serviciile bancare prin Internet si telefon, de asigurarile din Asia, precum si de reducerea provizioanelor aferente imprumuturilor cu risc ridicat.

Profitul net inregistrat in primul trimestru din 2005 a fost de 1,94 miliarde de euro, cu 810 milioane de euro mai mult decat castigurile din aceeasi perioada a anului trecut. Cresterea se situeaza peste asteptarile analistilor, care anticipau un profit net al primelor trei luni in valoare de 1,67 miliarde de euro. ING a recuperat provizioane in valoare de 4 milioane de euro constituite pentru acoperirea imprumuturilor cu risc ridicat.

"Concurenta de pe piata bancara este mult mai dura in acest an", a spus directorul financiar al ING, Cees Maas.

Conducerea ING intentioneaza sa disponibilizeze, pana in 2007, 1000 de angajati de pe teritoriul Olandei. Compania va investi masiv in unele divizii mai profitabile, printre care linia telefonica ING Direct si serviciile bancare bazate pe reteaua Internet, unde profitul a crescut cu 62%, precum si in asigurari. Grupul intentioneaza sa se extinda pe alte piete, cum ar fi China, tara a carei crestere economica o depaseste pe cea a Europei.

"Cred ca operatiunile din Asia si divizia ING Direct vor continua sa fie performante", a spus Ton Gietman, analist financiar la Petercam. Profitul inainte de impozitare obtinut de ING Direct in primul trimestru din 2005, in valoare de 127 de milioane de euro, este cu 63% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut. ING intentioneaza sa reduca numarul angajatilor din domeniul asigurarilor, in care activeaza mai putin de 1% din forta de munca a companiei, pentru a-si reduce cheltuielile cu 235 de milioane de euro anual.

"ING Direct se extinde foarte rapid si s-a dovedit a fi o modalitate buna de patrundere pe noi piete", a spus Jan-Willem Nijkamp, managerul unui fond de investitii in valoare de 250 de milioane de dolari (195,8 mil. euro) detinut de compania Tielkemeijer & Partners din Rotterdam. In primul trimestru, ING Direct a atras un milion de noi clienti si peste 15 miliarde de euro.

Profitul trimestrial al diviziei de asigurari din regiunea Asia - Pacific a crescut cu 53% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la valoarea de 171 de milioane de euro. Profitul net realizat in primul trimestru de intreaga divizie de asigurari a fost de 730 de milioane de euro, in crestere cu 56% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cresterea s-a datorat in principal evolutiei bune din domeniul asigurarilor de viata in Asia si Statele Unite.

Profitul diviziei bancare a crescut cu 83%, atingand un nivel de 1,21 miliarde euro. Cea mai mare banca olandeza, ABN Amro, a raportat luna trecuta o crestere cu 8% a profitului trimestrial, sustinuta tot de reducerea provizioanelor aferente imprumuturilor cu risc ridicat.

In februarie, directorul financiar al ING, Cees Maas, a declarat ca in acest an climatul economic nu este la fel de favorabil ca in 2004. "Cresterea profiturilor ING va ramane aceeasi, dar mediul economic se modifica, se deterioreaza", a adaugat Maas. Guvernatorul bancii centrale olandeze, Nout Wellink, a spus, tot in februarie, ca institutia pe care o conduce si-a redus previziunile de crestere economica de la 1,7% la aproximativ 1,5%. Ieri, guvernatorul a anuntat ca, in primul trimestru, economia Olandei a suferit o depreciere de 0,1%.

stelian.vezentan@zf.ro