Business Internaţional

Sfatul FMI catre Guvern: Respectati acordul ca sa nu aveti problemele Greciei

29.04.2010, 23:04 21

Primul lucru la care se gandeste un om de afaceri grec este cumsa evite sa plateasca taxele, spune George Christoforidis,directorul general al producatorului local de bauturi spirtoaseAlexandrion.

Probabil ca aceasta filosofie de business explica in buna masurasituatia dramatica in care a ajuns Grecia, la o jumatate de pas dea intra in incapacitate de plata si implicit la mana finantatorilorinternationali si a agentiilor de rating.

Grecia este recunoscuta pentru inclinatia spre evaziune fiscalasi din pacate inclusiv la nivelul statului a capatat in ultimii aniun prost renume din cauza manipularii datelor privind executiabugetara si datoria publica.

Pietele internationale asteapta ca pe jar rezultatulnegocierilor dintre Grecia, FMI si Comisia Europeana, care ar urmasa se incheie in weekend. Luni, Parlamentul Germaniei ar trebui savoteze asupra contributiei tarii la planul de salvare aGreciei.

"Cred ca este un weekend la fel de important precum cel de lacaderea Lehman Brothers in 2008. Daca nu se anunta un pachet clarde finantare, riscam o situatie foarte grava pentru ca deja s-aintarziat prea mult si s-a ajuns la un multiplu de neincredere",comenteaza Claudiu Cercel, vicepresedinte pentru pietele financiareal BRD. El spune ca faimoasele CDS-uri (asigurari contra risculuide neplata), care au creat probleme si Romaniei anul trecut, potdeveni o arma mai eficienta decat tancul, dar mai ieftina,cotatiile fiind stabilite pe o piata marcata de emotie, cu putinetranzactii efective. Chiar si pentru Portugalia CDS-urile au saritla 350 de puncte de baza, adica mai rau decat in cazul Ucrainei,ceea ce nu poate fi considerat rezonabil. CDS-urile pentru Romaniaau scazut usor, de la 250 spre 230 de puncte, posibil ca urmare aanuntului incadrarii in tinta de deficit bugetar convenita cu FMI.La Bucuresti, leul s-a intarit usor, iar bursa si-a revenit cu0,45% in contextul in care actiuni importante au fostsuspendate.

"Mesajul cheie pentru Romania in ceea ce priveste problemele dinGrecia este ca trebuie sa fie vigilenta in respectareaangajamentelor asumate, pentru a se asigura ca nu va aparea niciunrisc care sa fie agravat de contextul actual", a declarat JeffreyFranks, seful misiunii Fondului de evaluare a acordului cu Romania,dupa o vizita la BNR.

Un bancher de la o institutie de credit mare cu capital elenspune ca banca se finanteaza local, inclusiv pe valuta, iarapetitul de a da credite ramane intact. "Daca am avea nevoie debani si am avea probleme cu limitele, probabil ar trebui sa platimdobanzi foarte mari, de 10%-15% pe an pentru a atrage fonduri. Darastfel de dobanzi nu apar pe piata."

George Christoforidis, de la Alexandrion, apreciaza ca situatiaGreciei este chiar mai grava decat este prezentata in media, tocmaidin cauza tendintei oamenilor de afaceri de a "fenta legea"."Deseori media prezinta realitatea folosind grave exagerari pentrua deveni mai atractiva. De aceasta data, situatia reala este maigrava decat cea prezentata, deoarece problema nu este doar de ordineconomic, ci tine de structura societatii si de mentalitateaoamenilor."

Omul de afaceri grec spune ca firmele cu capital elen vor fi maiconservatoare si vor cauta sa sprijine companiile-mama.

Investitorii sunt mai calmi

Investitorii s-au mai calmat ieri pe pietele internationale, inasteptarea deciziilor liderilor UE si FMI, astfel ca spreadulobligatiunilor grecesti a coborat sub varful de miercuri de 800 depuncte de baza. La Atena, negocierile Guvernului cu sindicatele sedovedesc foarte dificile.

Pe piata imobiliara locala, reprezentantii dezvoltatorului elenHelios Phoenix, care a realizat in Brasov un proiect logisticpentru care inca nu a gasit chiriasi, spun ca planurile pentrupiata locala raman neschimbate si chiar dau un pronostic in ceea cepriveste iesirea din criza.

"Continuam sa mergem inainte cu proiectele pe care le avem inRomania. Am finalizat prima etapa de la Brasov, iar in Timisoarasuntem in constructii si vom finaliza un spatiu de 28.000 de metripatrati in toamna acestui an. Continuam sa fim optimisti", spuneLeslie Warren, leasing director in cadrul Helios Phoenix.

Unele subsidiare ale companiilor grecesti isi stabilesc bugetelein Romania, nefiind astfel afectate direct de problemele dinGrecia.

"Situatia din Grecia nu a afectat in niciun fel deciziile luatela nivel local in companie. Bugetul de investitii se stabileste incontinuare in Romania, nu este influentat de problemele economicedin Grecia", a spus Elena Cremenescu, responsabil cu administrareabrandului Elmiplant, preluat de compania elena Sarantis in2007.