Business Internaţional

Shell isi combina parintii

29.10.2004, 00:00 14



Royal Dutch/Shell Group, a doua companie petroliera din Europa, a anuntat cea mai mare restructurare din istoria sa de 97 de ani si anume combinarea grupurilor distincte olandez si britanic intr-o singura entitate, cu un singur consiliu director, scrie Financial Times.



Noua companie se va numi Royal Dutch Shell si va fi inregistrata in Marea Britanie insa va avea sediul si va plati taxe in Olanda, iar Jeroen van der Veer va deveni primul director executiv al noului grup.



Peste 200 de locuri de munca din administratie se muta din sediile britanice in noul sediu din Haga, conform BBC News.



Grupul si-a anuntat si rezultatele pentru cel de-al treilea trimestru insa acestea au fost umbrite de o noua revizuire a rezervelor sale de petrol cu "aproximativ 900 de milioane" de barili, in urma unui audit amanuntit.



Compania a precizat ca rezultatele intregii revizuiri si cifrele finale vor fi date publicitatii la inceputul anului viitor.



Restructurarea vine dupa un an dificil pentru grupul petrolier care a trebuit sa isi revizuiasca rezervele de titei cu peste o cincime, fapt ce a rezultat in procese deschise de investitorii britanici, olandezi si americani. Mai mult, grupul a trebuit sa plateasca amenzi de peste 150 de milioane de dolari catre supraveghetorii pietei din Marea Britanie si SUA.



Noua entitate va oglindi structura anterioara, actionarii Royal Dutch vor detine astfel 60% din capital iar cei ai Shell Transport & Trading vor avea partea reziduala de 40%.



Pentru erorile trecutului si performanta slaba in raport cu concurentii, actionarii au dat vina pe complicata structura a corporatiei, care presupunea un consiliu de supraveghere a celor doua companii separate.



Luna trecuta, oficialii grupului au anuntat ca vor majora cheltuielile la 15 miliarde de dolari pe an, pentru urmatorii trei ani, in scopul inlocuirii facilitatilor de productie invechite. Grupul va mai renunta la active de peste 10 miliarde de dolari.



Profitul Shell s-a dublat pe cel de-al treilea trimestru, de la 2,7 miliarde, anul trecut, la 5,4 miliarde de dolari, fapt la care au contribuit semnificativ majorarile recente ale pretului petrolului. Saptamana aceasta, petrolul a atins un nou pret record de 55,67 de dolari pe baril, pe bursa din New York.



Investitorii au primit bine anuntul de restructurare, fapt reflectat si in cresterea actiunilor pentru ambele grupuri. Actiunile Shell Transport & Trading au urcat cu 4,1% pe bursa din Londra iar in Amsterdam, actiunile Royal Dutch au crescut cu 2,2%, la 43,16 euro/actiune.
dan.zavoianu@zf.ro