Business Internaţional

Shell modifica o structura veche de un secol

13.08.2004, 00:00 27



Concernul energetic Royal Dutch/Shell a ajuns la o intelegere preliminara privind unificare celor doua organisme de conducere si a contractat mai multe institutii bancare pentru a evalua fesabilitatea fuziunii dintre companiile holdingului, cea olandeza si cea britanica, relateaza Financial Times.



Grupul petrolier este in acest moment compus din Royal Dutch, divizia olandeza ce detine 60% din actiunile concernului, si Shell Transport and Trading, divizia britanica ce controleaza restul de 40%. Cele doua companii sunt listate separat la bursele din Amsterdam, respectiv Londra.



Ideea fuziunii, sustinuta de cativa membri importanti din comitetul de conducere al grupului, a depasit orice asteptare din partea investitorilor. Sustinatorii procesului de reforma interna insista pentru o restructurare totala, care sa ia in considerare si varianta fuzionarii complete, care ar urma sa redea concernului credibilitatea. Propunerile lor par sa intampine acum mai putina rezistenta decat era de asteptat initial.



Membrii consiliilor de conducere ale celor doua companii au ajuns la o intelegere formala privind necesitatea unificarii celor doua organisme. Dar orice hotarare definitiva legata de aceasta unificare, sau de alte propuneri, va avea nevoie de votul pozitiv al ambelor consilii. Eventuala intelegere trebuie parafata pana la adunarea generala ce urmeaza a avea loc in cursul anului viitor.



Importanti experti juridici din Marea Britanie si Olanda, precum si o parte dintre sustinatoii acestui proiect, sunt de parere ca o aliniere a politicilor celor doua companii ar reprezenta o solutie mai buna pentru Shell decat o fuziune totala.



In luna ianuarie, reprezentantii Shell au recunoscut ca au apreciat gresit rezervele de petrol si gaz ale companiei. Concernul resimte si presiunea faptului ca a ramas in urma rivalilor in ceea ce priveste domeniul sau principal de activitate, si anume descoperirea si productia de petrol si gaze naturale.



Dupa mai multe luni de presiune din partea investitorilor, a agentiilor de rating si a organismelor de supraveghere, investitorii se asteptau ca Shell, al treilea grup energetic din lume, sa isi unifice cel putin organismele de conducere. Dar persoane apropiate celor doua parti sustin ca discutiile sunt mult mai profunde, desi detaliile reformei, cea mai spectaculoasa din ultimul secol de viata al companiei, urmeaza a fi inca negociate. Ele mai afirma ca grupul special constituit pentru analiza acestei variante analizeaza deja cateva variante legate de modul in care procesul de fuziune ar urma sa functioneze si la implicatiile pe care le va genera, mai ales la cele legate de regimul fiscal, care fac inca obiectul unei cercetari detaliate.



Unii membri din Marea Britanie sustin ideea unei detineri egale, de 50%, caz care ar anula avantajul partii olandeze, care in acest moment detine drept de veto asupra deciziilor importante la nivelul grupului.



Mai multe detalii legate de reforma grupului, care ar urma sa dureze intre trei si cinci ani dupa cum declara sustinatorii proiectului, urmeaza sa fie facute publice in luna noiembrie.



"Discutiile si procesul nu sunt deloc ireversibile. Actuala structura este valabila de un secol. Daca dorim sa o modificam in sensul de a o face mai solida, este necesara multa munca", a spus un apropiat al discutiilor. andrei.frunza@zf.ro