Business Internaţional

Shell si-a platit regeste managerii

04.04.2005, 19:24 33

Jeroen van der Veer, directorul general al Royal Dutch/Shell, a fost retribuit cu 2,65 milioane de euro in 2004, an in care grupul de petrol si gaze anglo-olandez a redus in patru randuri cifrele rezervelor probate, informeaza Financial Times.
Ca si ceilalti membri ai consiliului director, van der Veer a primit la salariul din luna decembrie un bonus de 90%.
Detaliile referitoare la salarii au fost dezvaluite in raportarile obligatorii pe care Shell le-a facut comisiei de supraveghere a pietei de capital din SUA. Documentul arata, de asemenea, ca Shell a acordat fostilor directori o suma de 12 milioane de dolari (9,3 milioane de euro) pentru a-i ajuta sa acopere costurile de judecata pe care acestia trebuie sa le suporte in procesele intentate de actionari.
In 2003 grupul nu a acordat bonusuri financiare, insa directorii executivi care au supravietuit valului de demiteri din 2004, au reusit sa recupereze anul trecut.
Van der Veer a beneficiat de o crestere a salariului de 134% in 2004. Salariul lui de baza va fi majorat in 2005 cu 15%, pana la 1,5 milioane de euro.
Malcolm Brinded, care a devenit directorul diviziei de explorare si productie dupa demiterea lui Walter van de Vijver, a fost platit cu 1,83 milioane de euro, mai mult decat dublul salariului pe care il primea in 2003.
Linda Cook, care a fost promovata in pozitia de director executiv al departamentului de gaze si energie, a pornit de la un salariu de baza de 810.000 de euro. Peter Voser, noul director financiar, a avut un salariu de baza de 792.000 de euro la care s-a adaugat o prima de instalare de 937.000 de euro, cand s-a alaturat echipei Shell, in luna octombrie.
La sfarsitul anului trecut, Shell a inregistrat o rata de inlocuire a rezervelor cu alte resurse probate de 49%. In perioada 2004-2008 Shell are drept obiectiv o rata de inlocuire, in ansamblu, de 100%. In luna decembrie din 2004, Shell a raportat un volum al rezervelor probate de 11,9 miliarde de barili echivalent petrol.
Concurentii importanti, cum sunt BP si ExxonMobil, au o rata de inlocuire a rezervelor de peste 100%, potrivit Financial Times.
Pe de alta parte, grupul a avertizat ca procesele din SUA in care este implicata compania, legate de contaminarea panzei freatice, ar putea avea un "impact semnificativ" asupra rezultatelor viitoare, daca se vor incheia cu sentinte nefavorabile.
Shell este acuzata, alaturi de alte peste 60 de companii, inclusiv grupuri petroliere rivale, intr-un proces in care statul american solicita despagubiri totale de 4 miliarde de dolari. Autoritatile americane sustin ca apele freatice au fost poluate prin deversari de benzina cu aditivi. Shell a anuntat ca reglementarile organismului de supervizare american au determinat compania sa evidentieze impactul unei posibile pierderi a procesului, dar ca probabilitatea unor masuri pecuniare este foarte scazuta.
Gigantul energetic a realizat un profit inainte de impozite de 13,4 miliarde de euro, in 2004, cu 38% peste cel obtinut cu un an inainte.