Business Internaţional

Si o banca poloneza in cursa pentru pole-position in noua Europa

18.10.2004, 00:00 15



PKO BP, cea mai mare banca din Polonia, este pe cale de a trece prin cel mai important transfer de proprietate din acest an care va marca sectorul bancar central si est-european, scrie Financial Times.



Guvernul se pregateste sa vanda 30% din actiunile bancii pe bursa de la Varsovia pentru a da prilejul actionarilor privati sa-si exercite influenta asupra celei mai mari banci aflate inca sub controlul statului in Europa Centrala si de Est. Afacerea va fi cea mai mare privatizare din Polonia, de la vanzarea companiei petroliere PKN Orlen din 1999 si 2000.



Procesul de privatizare, prin care guvernul spera sa obtina fonduri banesti in suma de 1,7 miliarde dolari, nu a scapat de problemele de ultimul moment. Printre acestea se numara si votul parlamentar de luna trecuta, prin care guvernul era solicitat sa excluda investitorii straini de la vanzarea de actiuni pe bursa, vanzare in valoare totala de 1,5 miliarde dolari.



Saptamana trecuta, la sfatul avocatilor, ministrii au respins initiativa legislativului. A fost inaintata data de 10 noiembrie pentru debutul la bursa al institutiei de credit, iar data limita pentru prezentarea cererilor pentru cele 30 de procente a fost stabilita ca sfarsitul lunii octombrie. Guvernul a anuntat ca pana la o treime din actiunile vandute vor putea fi achizitionate de investitori straini.





Oamenii politici se tem inca de investitorii straini



Cu toate acestea, votul parlamentarilor arata ingrijorarile politice care exista inca in legatura cu gradul extins al proprietatii straine in Polonia, la fel ca si in majoritatea celorlalte state central si est-europene. Dintre noii veniti ai Uniunii Europene, numai Ungaria a reusit sa-si mentina o banca mare si independenta in forma OTP, liderul pietei interne.



Bank Austria, o subsidiara a bancii germane HVB, estimeaza pentru bancile straine din Europa Centrala si de Est, inclusiv spatiul balcanic, o cota de piata de 75%, comparativ cu numai 24%, in zona euro. In Slovacia si Republica Ceha, unde aproape toate bancile mari sunt detinute de investitori straini, procentul este chiar mai mare, la fel ca si in statele baltice, unde grupurile bancare scandinave domina piata.



In Polonia, controlul statului asupra PKO BP si BGZ, banca agricola, a mentinut proportia investitorilor straini la sub 70%. Cu toate acestea, grupurile multinationale detin majoritatea bancilor puternice cu capital privat, inclusiv Pkosa, cea mai mare, subsidiara a bancii italiene UniCredito. Pana in 2002, guvernul polonez, dorea sa vanda PKO BP unui investitor strategic- aproape sigur unui grup financiar strain- dar, in urma alegerilor care care au adus la putere partidul de stanga SLD, noul guvern s-a concentrat pe transformarea bancii intr-un "campion national".



In general, interesul multinationalelor in sectorul bancar central si est european ramane la un nivel ridicat. UniCredito doreste sa devina "numarul unu absolut in Noua Europa". KBC, grupul belgian care reprezinta cea mai mare prezenta bancara in regiune dupa criteriul activelor, priveste acesata regiune ca ""ea de a doua piata interna" a sa.



Cele mai mari trei banci austriece- Bank Austria, RZB si Erste Bank- au facut si ele din investitiile in regiune o prioritate. La sfarsitul lui 2003, RZB avea 35,8% din activele totale localizate in regiune, cea mai mare proportie inregistrata de o banca occidentala.



Bancile internationale urmaresc cu interes deosebit perspectivele de crestere din aceasta zona a Europei. Produsul intern brut pe cap de locuitor este mai putin de 50% din media europeana, iar economistii preconizeaza ca zona va creste mai rapid decat Europa de Vest in anii ce vor urma. Potentialul sectorului bancar este chiar mai mare.



Creditele rerpezinta mai putin de 35% din PIB in statele recent integrate in Uniunea Europeana, fata de media de 110% din zona euro, dupa cum rezulta din statisticile RZB. Creditele de consum reprezinta chiar mai putin, circa 11% din PIB, comparativ cu 49%, media in zona euro.



Unii bancheri sunt ingrijorati ca, la o rata de crestere a creditului de 30% sau mai mult, in unele tari, datoriile restante vor de de furca bancilor. Unele au deja experiente neplacute in ceea ce priveste majorarea rezervelor pentru credite neperformante. Acestea au cunoscut timpuri grele, mai ales in Polonia, dupa recesiunea din 2001-2002, care a lovit puternic profiturile institutiilor bancare. Una din cele ma importante victime a fost KBC, care a constituit provizioane in valoare de 169 milioane euro pentru Polonia anul trecut, din totalul provizionelor constituite de grup, in valoare de 679 milioane euro. KBC a restructurat managementul si a revizuit modul de controlare a activitatii de creditare. In contextul redresarii economice, se intrevad vremuri mai bune pentru bancile poloneze. Concurenta ramane insa dura. Circa sase banci internationale se lupta pentru cota de piata. Iar privatizarea PKO BP nu va face viata mai usoara.



Banca intentioneaza sa-si modernizeze operatiunile, pentru a putea prezenta o provocare concurentilor sai straini. Alte banci de pe piata se tem insa ca, din moment ce guvernul va pastra controlul, PKO BP s-ar putea bucura de un tratament preferential, de exemplu in ceea ce priveste problemele de reglementare a activitatii bancare, ceea ce va duce la manifestarea unei concurente neloiale.



In centrul si estul Europei, competitia este extrem de intensa mai ales pe segmentul de retail.



Chiar acele institutii de credit, cum ar fi Bank Austria, care s-au concentrat initial pe segmentul corporate din regiune, se indreapta tot mai mult spre retail.



Bancherii considera depozitele de retail din centrul si estul Europei ca o resursa valoroasa. Ei doresc sa ofere clientilor din regiune o gama larga de servicii, printre care si asigurari de viata, diverse produse de economii, credite ipotecare si pentru consum.





Cozi ca in era comunista



Asa descria Financial Times miile de polonezi care s-au strans in fata sediilor PKO BP, pentru participa la privatizarea partiala a bancii. Doar ca in acele vremuri, oamenii asteptau sapun si hartie igienica.



Acum sperau sa cumpere cateva din cele 75 de milioane de actiuni oferite persoanelor fizice de ministrul de finante Jacek Socha, in incercarea de a ademeni publicul la privatizare si de a dispersa tensiunile politice in crestere cauzate de aceasta. In urma deschiderii unui cont la PKO, oamenii pot apoi sa cumpere actiuni cu un discount de 4%..



In total vor fi scoase la vanzare 300 de milioane de actiuni PKO BP, din care 90 de milioane sunt destinate institutiilor interne, 105 milioane institutiilor din strainatate iar 30 de milioane raman ca rezerva.



Actiunile oferite investitorilor straini ar putea scadea in numar cu 20% daca cererea interna va fi destul de mare, a declarat Socha. Restul actiunilor vor fi vandute prin brokeri, incepand cu data de 22 octombrie.



Cozile au inceput sa se formeze la sediile PKO inca de joia trecuta.



"Aceasta situatie arata faptul ca oamenii vor sa ia parte la privatizare si ca sunt dornici sa cumpere actiunile companiilor poloneze eficiente, lucru ce a lipsit din peisajul ultimilor ani", a afirmat Socha.



Analistii de la BGZ Bank, care administreaza oferta publica, estimeaza ca actiunile vor fi evaluate cu un pret intre 4,5 si 7 dolari.



Cu active in valoare de 24,63 miliarde de dolari, PKO a avut un profit de 242 de milioane pe prima jumatate a anului, in urcare fata de cele 207 milioane din perioada similara a anului trecut. Se asteapta ca banca sa isi mentina trendul ascendent, aceasta anuntand ca va plati dividende anuale intre 20%si 40% din castiguri.



Desi este profitabila, PKO are prea multi angajati si nu dispune de tehnologie de ultima ora. Statul va ramane probabil actionarul majoritar al bancii, si in viitorul apropiat.





Retailul bancar nu e singurul taram visat de investitorii straini



Potrivit expertilor in economie, Polonia are in fata un adevarat boom investitional, scrie saptamanalul polonez Warsaw Business Journal.



Polonia va incheia anul 2004, cel mai probabil, cu un venit din investitii straine mult peste nivelul celui obtinut in anul precedent, de circa 8 miliarde zloti (1,85 miliarde euro). Aceasta ar putea insemna ca Polonia va beneficia din nou de boom-ul investitional al anilor '90.



Potrivit raportului Institutului International de Finante, cu sediul la Washington, interesul tot mai mare pentru Polonia se datoreaza statutului de membru al Uniunii Europene. "Noua Uniune este redescoperita de investitori. Veti observa o crestere graduala a capitalului in Polonia", a declarat Josef Ackermann, presedintele Deutsche Bank.



Kevin Waddell, seful Boston Consulting Group, este de parere ca investitorii straini vor incerca sa se dezvolte nu numai pe sectorul serviciilor, ci si pe cel al productiei in Polonia, fiind atrasi de locatia geografica si de faptul ca nu este sufocata de coruptia dusa la extrem in China si in India.
ioana.leaua@zf.ro