Business Internaţional

Sistemele de sanatate au devenit prea costisitoare pentru guvernele tarilor est-europene

24.04.2007, 14:48 36

Slovacia, fosta tara comunista care a reorganizat bugetul sistemului de sanatate prin asigurarile de sanatate private pentru a reduce deficitul la bugetul de stat, revine asupra acestei decizii chiar si pe masura ce tot mai multe state din zona adopta reforme pentru a-si imbunatati sistemul de sanatate.
Mikulas Dzurinda, fostul premier al Slovaciei, a marit tarifele in 2003 pentru a descuraja utilizarea serviciilor medicale. Ungaria a impus modificari similare in acest an si Cehia si-a propus recent sa-i urmeze exemplul, titreaza International Herald Tribune.
Guvernele tarilor din regiunea Europei de Est analizeaza decizia adoptata de Slovacia in 2004 de a deschide piata asigurarilor de sanatate jucatorilor privati.
Oficialii est-europeni impreuna cu cei ai organizatiilor non-profit s-au concentrat pe experienta obtinuta de Slovacia, in cadrul unei intruniri organizate la Praga in care s-au discutat diferite modalitati de a reduce cheltuielile statului cu sistemul de sanatate.
Un important obstacol il reprezinta riscul de a pierde suportul electoratului, precum a facut Dzurinda. Slovacii nu i-au mai acordat suport in cadrul alegerilor de anul trecut. "Putem fi un model demn de urmat", a declarat Peter Pazitny, un partener al Institutului de Politica de Sanatate din Bratislava, care a participat la formularea legilor lui Dzurinda.
"Principala problema este ca vei pierde alegerile urmatoare", a declarat Pazitny.
Aproape trei sferturi din slovaci se opun schimbarilor efectuate de Dzurinda, conform unui sondaj realizat in noiembrie 2005. Noul prim-ministru, Robert Fico, care a preluat functia in iulie, a eliminat majoritatea schimbarilor din sistemul de sanatate si este pregatit sa transfere anumite grupuri sociale precum pensionarii si somerii in cadrul unor asigurari de sanatate gestionate de stat.
Multi est-europeni, nu doar slovacii, s-au saturat de schimbarile care s-au efectuat de la caderea comunismului si doresc ca statul sa se implice in continuare in sistemul de sanatate, chiar daca exista in continuare plangeri despre calitatea serviciilor", a declarat Gergely Hudecz, analist politic de la DZ Bank.
"Principala problema a asigurarilor de sanatate din intreaga lume este suprasolicitarea acestora deoarece altcineva plateste pentru ele", a declarat Tomas Machacek, organizator al conferintei si consilier al lui Tomas Julinek, ministrul sanatatii al Cehiei. "Solutia este de a gasi un echilibru intre costuri si schemele de co-asigurare, de a oferi populatiei sansa de a se decide asupra costurilor asigurarilor de sanatate", a adaugat el.
"Cerandu-le pacientilor sa achite costurile pentru consultatii este un inceput deoarece ii determina sa ia in calcul cum vor cheltui banii", a subliniat Machacek.
"Problema este modul in care trebuie spus populatiei ca acest lucru este bun pentru ei, avand in vedere ca in trecut aceste costuri nu existau", a adaugat el.
Majoritatea tarilor incearca sa-si reduca deficitul bugetar pentru a indeplini cerintele trecerii la moneda unica europeana, care va elimina fluctuatiile de curs de schimb si va facilita comertul intre cele 27 de state ale Uniunii Europene. Slovacia va putea adopta euro in 2009 deoarece deficitul bugetar al tarii si datoria externa sunt sub control, conform Organizatiei Europene pentru Dezvoltare si Cooperare Economica. Fico, chiar daca a pastrat politicile economice care au imbunatatit situatia fiscala a Slovaciei, anul trecut a desfiintat majoritatea platilor pentru serviciile medicale. Aceste tarife includeau 20 de coroane (0,59 euro) pentru prescriptii si consultatii, precum si 50 de coroane (1,47 euro) pe noapte de spitalizare. Cu aceste tarife sumele cheltuite de stat pentru medicamente au scazut la 31,5% din bugetul de sanatate in 2005, de la 36,3% in 2003, conform informatiilor furnizate de autoritatile de la Bratislava.
Zentiva, compania slovaca de medicamente generice, a inregistrat o scadere a veniturilor de 16% in acea perioada, la 95,4 milioane de dolari (70,1 milioane de euro).
Guvernul slovac a deschis piata asigurarilor de sanatate companiilor ce doreau sa realizeze un profit. Printre investitori se regaseau Eureko, o companie de servicii financiare olandeza, si Mol, compania petroliera din Ungaria. Companiile private detin aproape o treime din piata, conform informatiilor oferite de autoritatile slovace.
"Cehia doreste ca aceste noua companii finantate de stat care ofera servicii de sanatate sa se transforme in societati pe actiuni pentru a avea un sistem de contabilitate mult mai transparent", a declarat Lucie Antosova, consilier in cadrul ministerului sanatatii. "Daca inregistreaza datorii, acestea trebuie inregistrate ca datorii publice", a declarat Antosova. Acest lucru ar putea sa influenteze momentul adoptarii monedei europene", a adaugat ea.
Ungaria, care incearca sa-si reduca deficitul bugetar, cel mai mare din Uniunea Europeana, a impus plata unor tarife pentru consultatiile medicale, a desfiintat subventiile pentru medicamente si a pus capat unui program prin care se acordau medicamente gratuit.
Asiguratorul de sanatate, monopol de stat, care a inregistrat pierderi inca din 1994, a anuntat primul profit inregistrat intr-un trimestru de 17 miliarde de forinti (69,1 milioane de euro). Ministerul sanatatii al Ungariei ia in calcul posibilitatea deschiderii pietei companiilor private de asigurari. Ministrul ceh al sanatatii a propus un proiect de lege prin care se majorau tarifele pentru consultatii, spitalizare si serviciile de urgenta.