Business Internaţional

Soarele rasare si pe "strada" Europa

07.10.2005, 19:55 28

Zona euro inregistreaza cele mai bune conditii pentru mediul business din ultimele sapte luni potrivit datelor furnizate de analiza unor indicatori economici, informeaza Financial Times.

In acest context, previziunile legate de productia europeana s-au imbunatatit in mod semnificativ.

Evolutia pozitiva a PMI (purchasing managers'' index - indice economic al sectorului producator bazat pe analiza cumulata a cinci indici majori: comenzi, nivelul stocurilor, productie, furnizori si angajati) pe parcursul lunii septembrie a demonstrat ca impactul preturilor mari la petrol si al uraganelor din SUA nu a fost atat de puternic precum se anticipa.

Mai mult, datele demonstreaza faptul ca revitalizarea economica a zonei euro nu este datorata in exclusivitate activitatilor de export.

"Trebuie sa exite sprijinul unei cereri domestice. Activitatea de export nu s-a imbunatatit atat de tare incat sa explice situatia pozitiva actuala", a declarat Julian Callow, economist in cadrul Barclays Capital.

Potrivit ultimelor informatii, este asteptata o atitudine mult mai optimista din partea Bancii Centrale Europene in legatura cu cresterea zonei euro.

Pe de alta parte, banca ar putea aminti efectul inflationist exercitat de volatilitatea preturilor la petrol cu toate ca nivelul inflatiei, excluzand energia, ramane destul de redus.

Nivelul ratei dobanzii de referinta, care este deocamdata 2%, se va modifica doar in contextul existentei unei certitudini legate de ritmul de crestere economica.

Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, a declarat ca din analiza tendintelor pe termen lung, "performanta zonei euro nu poate fi catalogata ca fiind complet satisfacatoare."

Indicele PMI aferent zonei euro a crescut de la nivelul de 50,4 inregistrat in august pana la 51,7 in septembrie, cel mai mare nivel atins din februarie potrivit datelor furnizate de Royal Bank of Scotland si NTC Research. Orice nivel care depaseste pragul de 50 se traduce in expansiune economica.

In Italia, nivelul indexului a atins valoarea de 51,5, cel mai mare nivel atins din septembrie anul trecut, comparativ cu valoarea de 50,0 raportata in luna august.

Alessandro Mitrovitch, presedintele Royal Bank of Scotland in Italia, este de parere ca aceasta crestere este determinata de "o extindere a comenzilor primite conjugata cu cresterea productiei. Aceasta imbunatatire in ciclul productiv al unei firme se traduce prin noi angajari."

Germania a raportat in sep-tembrie un nivel al PMI de 51, cel mai bun din ultimele sase luni. In Marea Britanie, care nu face parte din zona euro, indicele a atins cea mai ridicata valoare din martie pe fondul unei performante industriale sustinuta de comenzi in crestere.

In SUA, procesul de reconstructie al Golfului a marit nivelul productiei inregistrat luna trecuta.