Business Internaţional

SocGen va prelua Hanseatic Bank din Germania

04.11.2004, 00:00 24



Societe Generale, banca franceza, a anuntat marti ca planuieste sa achizitioneze un pachet de actiuni de control ale Hanseatic Bank, al patrulea jucator de pe segmentul de retail din Germania, informeaza Financial Times.



Actiunile avute in vedere de SocGen vor fi vandute de Otto, cel mai mare retailer de pe piata comenzilor postale din lume.



Societe Generale negociaza in prezent pentru preluarea a 75% din capitalul Hanseatic Bank, pentru circa 200 milioane euro (254 milioane dolari). Grupul Otto, cu sediul la Hamburg, va pastra 25% din actiunile bancii germane, care realizeaza majoritatea veniturilor sale din achizitionarea, cu discount, a creantelor Otto fata de clientela, creante pe care le recupereaza ulterior.



Tranzactia corespunde strategiei imprumutatorului francez, de a-si extinde activitatile de retail si operatiunile de finantare in afara pietei franceze supra-saturate, prin intermediul achizitiilor in cadrul pietelor de nisa din Europa Centrala si de Est. Printre domeniile vizate se numara administrarea flotelor, asigurarile si finantarile de echipament.



Jean-Francois Gautier, seful diviziei specializate de servicii financiare a Societe Generale, a declarat ca afacerea ar "consolida substantial prezenta noastra in Germania". Banca franceza este deja prezenta pe piata germana de retail, a doua din Europa dupa Marea Britanie, prin BDK, compania de finantare pe segmentul auto, in care detine din 2001 un procent de 51% din capitalul social.



Competitorii SocGen pentru Hanseatic includeau Postbank, banca de retail germana recent lansata la bursa, care a intrerupt discutiile cu Otto pentru ca pretul cerut era prea mare, precum si BNP Paribas, o alta banca franceza. ioana.leaua@zf.ro