Business Internaţional

Somajul a scazut la un nivel record in zona euro

04.05.2007, 14:31 13

Rata somajului din zona euro a scazut la un nou nivel record in luna martie, cea mai redusa valoare inregistrandu-se in cele mai mari economii ale UE, Germania si Franta, dar si in Irlanda, Belgia, Olanda si Slovenia, scrie Financial Times.
Potrivit Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene, rata somajului in cele 13 state care au adoptat euro ca moneda oficiala a scazut la 7,2%, cea mai scazuta de cand
s-au inceput monitorizarile in februarie 1993, de la 7,3% in februarie.
Banca Centrala Europeana (BCE) este ingrijorata cu privire la scaderea pietei fortei de munca, rezultat al cresterii economice rapide, care ar putea duce la cresterea salariilor la un nivel mai ridicat decat productivitatea si implicit la alimentarea presiunilor inflationiste.
Pietele se asteapta la o crestere a ratei dobanzii de referinta a BCE cu 0,25%, pana la nivelul de 4% in iunie, pentru a reduce presiunea asupra inflatiei, sustinuta de cea mai ridicata oferta monetara din ultimii 24 de ani.
Ritmul de recuperare a pietei fortei de munca din Germania a incetinit luna trecuta potrivit celor mai noi statistici, care desi sunt considerate dezamagitoare de catre economisti, reprezinta o continuare a revenirii economice a tarii.
Ajustate pe intervale, cifrele indica faptul ca numarul celor care isi cauta un loc de munca a scazut cu 9.000 din martie. Oficialii Agentiei Federale a Fortei de Munca au declarat ca scaderea mai redusa decat se anticipase initial a indicat ca iarna blanda a contribuit semnificativ la o scadere a somajului in primul trimestru.
"Impactul pe care l-a avut vremea a fost mai puternic decat anticipasem", a declarat Dirk Schumacher, economist la Goldman Sachs, banca de investitii. "Dar trendul ramane foarte robust, iar performanta din ultimele patru luni este impresionanta", a adaugat el.
Raportul dupa cateva luni in care pe piata fortei de munca somajul a inregistrat o scadere semnificativa a fost partial eclipsat de catre stirea oferita de Franz M?ntefering, ministrul muncii, in care anunta ca somajul a ajuns la 3,97 milioane, pentru prima data dupa 2002 cand a scazut sub valoarea de 4 milioane.
Trecerea de pragul simbolic duce la scaderea numarului celor fara un loc de munca la 1,2 milioane, dupa revenirea pietei fortei de munca in aprilie 2005. Din punctul de vedere al locurilor de munca economia Germaniei a creat 750.000 de noi locuri de munca in aceeasi perioada.
Rata somajului, care poate fi comparata la nivel international cu cea publicata de catre Biroul Federal de Statistica si care este cu o luna in urma celei nationale, a fost de 7,2% in martie.
Revenirea celei mai mari economii a Europei nu a reprezentat doar un lucru benefic pentru sectorul industrial, principalul castigator de pana acum, dar a incurajat miscarea pentru cresterea salariilor din acest an.
Sindicatul IG Metall din sectorul metalurgic a lansat amenintari cu privire la riscul unei greve daca nu vor fi majorate salariile cu 6,5% la urmatoarele negocieri cu federatia angajatorilor. Economistii estimeaza o crestere de peste 4%, a salariilor.