Business Internaţional

Speculatiile privind cresterea dobanzii in SUA intaresc dolarul

14.06.2004, 00:00 18

Dolarul s-a apreciat la Londra la sfarsitul saptamanii trecute, cunoscand cel mai puternic avans saptamanal in fata monedei unice europene in cinci luni.
Aceasta dupa ce William Poole, presedinte al Rezervei Federale din St. Louis, a declarat ca banca centrala a Statelor Unite ar putea creste rata dobanzii mai repede decat se asteapta investitorii.
Banca Federala a SUA este pregatita sa creasca rata de referinta de la 1% mai devreme decat previzionau analistii, daca riscurile inflationiste se vor intensifica, a afirmat Poole.
"Comentariile bancii centrale sugereaza ca se teme de un eventual avant inflationist- investitorii o iau ca pe o avertizare ca dobanzile vor creste mai mult decat se astepta", a declarat Paul Robson, specialist in strategie valutara al Royal Bank of Scotland Group Plc., sucursala din Londra. "Dolarul a beneficiat in continuare de pe urma acestei situatii".
Pana la sfarsitul saptamanii trecute, dolarul se apreciase fata de euro cu 2,4 procente, dar pierduse 0,8% in fata monedei japoneze. Un euro era cotat vineri la 1,2008 dolari americani. Dolarul se tranzactiona la 110,1300 yeni japonezi.
Potrivit lui Robson, dolarul ar putea ajunge intr-o luna la o cotatie de 1,18 dolari pentru un euro.
Yenul ar putea ajunge la 108 de yeni pentru un dolar in trei luni, la 104 in sase luni si la 102 peste un an, este de parere Robert Sinche, sef al departamentului de strategie valutara al Citigroup, pe fondul avantului economic al Japoniei.
In prezent, rata dobanzii de referinta stabilita de Banca Federala de Rezerve a SUA este la cel mai scazut nivel din ultimii 46 de ani, de 1%, jumatate fata de rata de referinta a Bancii Centrale Europene. Banca Centrala a SUA a diminuat rata de referinta in iunie anul trecut si nu mai sporit nivelul acestei rate din 2000.