Business Internaţional

Spitzer vrea sa rupa dinastia din sistemul american de asigurari

29.10.2004, 00:00 14



In lupta sa impotriva comisioanelor suplimentare incasate de intermediari din partea societatilor de asigurari, Eliot Spitzer, procurorul general al statului New York, a actionat mai intai in judecata cel mai mare broker din lume, Marsh & McLennan.



Urmatorul pas va fi, conform lui Spitzer, extinderea verificarii la ceilalti asiguratori mentionati in proces, scrie Bloomberg.



Brokerii, precum Marsh, Aon si Willis Group Holdings, sunt platiti din primele incasate de asiguratori de la clientii adusi catre ei de firmele de intermedieri. Problema consta insa in faptul ca unii brokeri incaseaza comisioane suplimentare din partea asiguratorilor - sume care au la baza volumul si profitabilitatea clientilor directionati spre respectivele companii de asigurari.



"O evolutia fireasca a situatiei ar insemna continuarea verificarilor asupra tuturor partilor implicate", a afirmat Spitzer. "Mai multe societati de asigurari sunt citate in plangerea initiala ca participanti in aranjamentele facute cu Marsh Mac."



Spitzer a declarat in cadrul procesului initiat pe 14 octombrie ca Marsh s-a asociat cu AIG, ACE, Hartford Financial Services Group si Munich Re pentru manipularea pietei, manevra ce a condus la prejudicierea clientilor corporate, prin umflarea preturilor la politele de asigurare a proprietatilor si cele de sanatate.



Spitzer a refuzat insa sa mentioneze companiile luate in vizor pentru urmatoarea etapa a procesului.



Atat actiunile mai multor asiguratori cat si cele ale brokerilor au scazut in aceasta luna in urma acuzatiilor procurorului general. De la demarara procesului, Marsh a pierdut 9,1 miliarde de dolari din valoarea de piata, inlocuindu-si in aceasta saptamana directorul executiv pentru a satisfacere cererea lui Spitzer.



In ultimele doua saptamani, asiguratorii au dezvaluit dinrezultatele propriilor investigatii. Deja, trei angajati ai AIG si ai Ace au pledat vinovat.



"In ultimul timp, mai multi brokerii si asiguratorii au venit la biroul meu sa imi comunice rezultatele propriilor anchete. Imi place sa cred ca suntem intotdeauna cu un pas inaintea lor, dar nu vom dezvalui niciodata tot ceea ce stim, deoarece parte a acestui proces este si deschiderea si sinceritatea partilor implicate."
dan.zavoianu@zf.ro