Business Internaţional

Springer se inarmeaza pentru confruntarea cu Bertelsmann

02.08.2005, 18:46 14

Gigantul media Axel Springer ar putea ataca suprematia trustului Bertelsmann asupra pietei de publicitate de 19,6 mld. euro a Germaniei, relateaza Bloomberg.

Grupul cu sediul la Berlin poarta negocieri pentru preluarea controlului ProSiebenSat.1 Media, cel mai mare broadcaster privat din Germania, au declarat persoane apropiate situatiei. Springer si-ar putea majora veniturile din publicitate in urma tranzactiei, adaugand un pachet de programe de succes ale ProSiebenSat.1 in portofoliul sau, care cuprinde spatiu publicitar in tabloidul Bild si mai multe reviste. Bertelsmann detine grupul RTL, broadcasterul numarul unu in Europa, si Gruner & Jahr, cel mai mare editor de reviste de pe batranul continent.

"Aceasta tranzactie ar reprezenta un adevarat big bang pentru Springer si il va aduce pe pozitii de egalitate cu Bertelsmann in Germania", spune Juergen Blomenkamp, directorul general al MediaCom, cea mai mare agentie de publicitate din Germania. MediaCom este divizie a WPP Group, a doua mare companie de publicitate din lume.

Din 2002, data la care a preluat functia de director general la Springer, Mathias Doepfner, un fost jurnalist, a reusit sa castige numeroase confruntari cu competitorii de pe noile piete pe care a patruns grupul condus de el. Astfel, tabloidul Fakt a devenit cel mai citit ziar din Polonia, la numai doua luni de la lansarea din octombrie 2003. Doepfner a reusit sa dubleze profitul Springer in ultimii doi ani pana la 142,9 mil. euro prin implementarea de programe de disponibilizari si prin vanzarea unor unitati cum ar fi editura Ullstein Heyne List.

Bertelsmann a inregistrat anul trecut un profit de 1,03 mld. euro la vanzari de 17 mld. euro. Compania, cu sediul in localitatea germana Guetersloh, nu este listata la bursa.

"Daca va reusi preluarea, Springer isi va intari influenta economica si politica si va deveni un competitor real al celor de la Bertelsmann in Germania", este de parere Thomas Grillenberger, analist la Bayerische Landesbank.