Business Internaţional

Statele europene, in criza de... eurocenti

10.06.2004, 00:00 10



Cele 12 state care au adoptat moneda unica europeana se confrunta cu o criza acuta de monede ale subdiviziunii acesteia - eurocentul, relateaza cotidianul EU Observer, in pagina electronica.



Problema vizeaza in special monedele de unu, doi si cinci eurocenti - potrivit cotidianului belgian La Libre Belgique - si are doua cauze. In primul rand, cererea de otel a "explodat", ceea ce i-a afectat in mod vizibil si pe producatorii de monede. Cererea de otel in crestere este urmarea incalzirii conomiei chineze, care a devenit unul din cei mai importanti consumatori de materii prime din lume.



In al doilea rand, oamenii au tendinta de a pierde aceste monede fara valoare prin buzunare sau in pusculitele de acasa. De aceea, monedele nu reintra in circuit, iar magazinele se afla in dificultate atunci cand trebuie sa dea restul clientilor.



Problema pare ca s-a acutizat in special in Germania.



Moneda unica europeana este utilizata in 12 dintre statele membre ale UE (Belgia, Luxemburg, Olanda, Finlanda, Spania, Portugalia, Germania, Franta, Austria, Italia, Irlanda si Grecia).