Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Statele UE au respins ieri proiectul de buget al Comisiei Europene pentru perioada 2014-2020, iar cei mai mari contributori au cerut economii masive pentru a se ţine cont de contextul austerităţii din Europa, scrie AFP. Comisarul pentru Buget Janusz Lewandowski a reuşit să nemulţumească pe toată lumea cu o propunere revizuită care include impactul bugetar al aderării Croaţiei în iulie 2013. Proiectul prevede un buget de 988 miliarde euro, respectiv 1,03% din Produsul Naţional Brut, pentru angajamente de 1.033 miliarde euro, reprezentând 1,08% din PNB. Contributorii neţi ai bugetului UE, printre care Germania, Marea Britanie şi Franţa, au denunţat suma propusă ca excesivă şi au cerut reducerea acesteia cu 100 miliarde euro.

Cipru ar putea avea nevoie de un ajutor financiar de cel puţin 13 miliarde euro pentru recapitalizarea sistemului bancar, care a fost grav afectat de criza datoriilor Greciei, scrie The Wall Street Journal. Oficialii ciprioţi estimau în urmă cu două săptămâni că statul are nevoie de un bailout de 10-12 miliarde euro. Reprezentaţii "troicii" creditorilor internaţionali - CE, BCE şi FMI - au vizitat ţara pentru a discuta despre nevoile de finanţare ale acesteia. Ei estimează că Ciprul are nevoie de nouă miliarde euro pentru bănci şi de patru miliarde euro pentru acoperirea nevoilor de finanţare ale guvernului. "Ne vom concentra pe sistemul bancar", a afirmat ministrul cipriot de finanţe.

Patru companii vor primi fonduri europene în valoare de 300 milioane de zloţi (72,4 milioane de euro) pentru a derula investiţii în Polonia, scrie publicaţia Puls Biznesu, preluată de Warsaw Business Journal. Compania poloneză Recycling Park Chodziez va primi 102,8 milioane zloţi (24,4 milioane euro) pentru a construi un sistem modern de reciclare a deşeurilor, germanii de la Aerosol International vor folosi 51,1 milioane zloţi (12,16 milioane euro) pentru a dezvolta o fabrică specializată în producerea de ambalaje de aluminiu în Zgorzelec. Bridgestone, cel mai mare producător de cauciuc la nivel mondial, a primit 130,1 milioane zloţi (30,9 milioane euro) şi va majora cu aceste fonduri capacitatea de producţie a uzinei din Stargard Szczecilski, în timp ce compania KSO- Offshore intenţionează să dezvolte o fabrică în Szczecin, unde va produce piese de oţel pentru eoliene.