Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Ioana Nita

03.08.2012, 00:00 50

Aproximativ jumătate din cetăţenii polonezi nu sunt satisfăcuţi de calitatea serviciilor bancare, potrivit unui sondaj de opinie realizat de compania de consultanţă financiară Ernst & Young, scrie Warsaw Voice. În ultimul an, încrederea lor în instituţiile bancare a scăzut în cazul a 39% din respondenţi. Băncile poloneze au înregistrat în primul semestru al acestui an un profit de 8,04 miliarde zloţi (1,96 miliarde euro), în creştere cu 2,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor publicate de banca naţională a Poloniei. Rezultatul net înregistrat în luna iunie a scăzut în ritm anualizat cu 12,8%, la 1,38 miliarde zloţi. Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 6% în primul semestru faţă de acelaşi interval din 2011, iar în luna iunie au scăzut cu 1,1%, la 2,95 miliarde zloţi (10,5 milioane euro). Veniturile din comisioane au totalizat 1,24 miliarde zloţi în iunie, cu 4,7% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011, iar rezultatul înregistrat de la începutul anului până în prezent este de 7,13 miliarde zloţi (1,74 miliarde euro), creşterea fiind de 0,7%.

Economiile deţinute de cetăţenii bulgari la bănci au ajuns în luna iunie la valoarea record de 33,8 miliarde leva (17,3 milioane euro), cu 15,3% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de Banca Centrală a Bulgariei, scrie Novinite. În luna iunie, valoarea depozitelor bancare a crescut cu 388 milioane leva (198,57 milioane euro), de două ori mai mult decât în acelaşi interval din 2011. În schimb, în aceeaşi lună valoarea depozitelor deţinute de companii şi de instituţiile de stat la instituţiile de credit a scăzut cu 391 milioane leva. În ultima perioadă s-a observat că tot mai mulţi cetăţeni şi companii din Grecia şi România preferă să deschidă conturi de depozit la băncile din Bulgaria, notează agenţia. Stabilitatea instituţiilor de credit bulgare şi politica lor mai atractivă privind ratele de dobândă se numără printre principalele motive ale interesului manifestat de cetăţenii şi firmele româneşti şi greceşti pentru băncile statului vecin.

O companie de construcţii din Turcia, Okyanus Group, a câştigat în Ucraina licitaţia de 1,6 miliarde euro pentru construirea unor panouri de oţel rezistente la coroziune pe interiorul şi exteriorul sarcofagului cu care este acoperită fosta centrală nucleară de la Cernobîl, scrie publicaţia Hurriyet, preluată de Ria Novosti. Proiectul include realizarea unei mantale imense pentru a izola reactorul cu numărul patru al centralei astfel încât particulele radioactive să nu ajungă în atmosferă, a menţionat Osman Guney, directorul executiv al companiei turceşti. Grupul Okyanus intenţionează să construiască panourile de oţel care vor fi realizate astfel încât să dureze 100 de ani şi să reziste unui vânt cu o viteză de 170km/h la o locaţie separată şi abia apoi să le monteze peste reactor. Finalizarea proiectului este programată pentru anul 2016. Reactorul distrus de la Cernobîl a fost acoperit cu un sarcofag de beton abia după mai multe luni de la dezastrul din 1986, însă de atunci construcţia s-a deteriorat şi în prezent există riscul unor scurgeri radioactive.