Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

no title

Autor: Ioana Nita

21.08.2012, 00:01 74

Economia Rusiei a crescut cu 4,4% în primul semestru, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de Biroul Federal de Statistică, preluate de Ria Novosti. În primul trimestru, Produsul Intern Brut a avansat cu 4,9% în ritm anualizat, iar în trimestrul al doilea cu 4%. În perioada ianuarie-iunie 2011, creşterea economică a fost de 3,7%. Ministrul dezvoltării economice Andrei Belousov a afirmat că avansul economic al Rusiei s-a datorat creşterii rapide a investiţiilor şi expansiunii producţiei în industria prelucrătoare. În aprilie, Ministerul Dezvoltării Economice şi-a redus prognoza de creştere pentru anul acesta de la 3,7% la 3,4%, iar în iunie reprezentanţii ministerului au declarat că ar putea revizui din nou din această toamnă prognoza la 3,7-4%.

Bulgaria se află printre principalele destinaţii în care oficialii de stat din Rusia îşi cumpără proprietăţi, potrivit unui studiu realizat de publicaţia Vedomosti şi preluat de Ria Novosti. Analiza este legată de un proiect de lege din Rusia care va interzice tuturor parlamentarilor, ofiţerilor militari, administratorilor şi membrilor familiilor acestora să deţină proprietăţi în străinătate. Publicaţia a analizat 1.000 de declaraţii de avere ale oficialilor ruşi şi a constatat că peste 100 dintre aceştia deţin proprietăţi în străinătate. Aproximativ o treime dintre toate proprietăţile deţinute de membrii guvernului rus sunt în Bulgaria. După Bulgaria, următoarele ţări din topul preferinţelor parlamentarilor ruşi sunt Italia şi Spania, unde aceştia au cumpărat vile de vacanţă. "Am vrut un loc unde să putem merge cu copiii noştri şi acesta a fost cel mai bun la momentul actual: locaţie bună, insfrastructură bună, mare, fructe, orice are nevoie un copil", a afirmat Andrey Melnikov, director adjunct al Agenţiei pentru Garantarea Depozitelor. El deţine de şase ani un apartament de 100 mp în oraşul Burgas.

În ultimele săptămâni mai multe bănci din Polonia au anunţat reduceri semnificative de personal, urmând ca în următoarele luni acestea să disponibilizeze în total aproximativ 2.500 de angajaţi, scrie publicaţia Rzeczpospolita, preluată de Warsaw Business Journal. Băncile recurg la concedieri în principal din cauza perspectivelor economice slabe şi îşi schimbă strategiile pentru a fi pregătite să înfrunte perioade mai dificile. Un exemplu este instituţia de credit DnB Nord, care ar putea reduce în curând numărul salariaţilor cu până la două treimi. "Procesul de restructurare va fi împărţit în două etape. Până la sfârşitul primului trimestru de anul viitor vor fi concediaţi 300 de angajaţi, aproximativ o treime din personal, iar în a doua etapă, care va dura până la sfârşitul lui 2013, se va renunţa la încă 350 de locuri de muncă", a afirmat Artur Tomaszewski, CEO DnB Nord.

Investitorii din Turcia sunt interesaţi de privatizarea porturilor greceşti, proces care va începe peste câteva săptămâni şi face parte din programul de austeritate al Greciei, potrivit declaraţiilor coordonatorului procesului de privatizare Panos Protohsaltis, citat de Hurriyet. "Procesul de privatizare nu a început încă. Vom lua decizii asupra acestuia în câteva săptămâni", a afirmat oficialul grec. Selim Egeli, reprezentant al Ministerului Dezvoltării, a menţionat că acesta este momentul potrivit pentru ca firmele din Turcia să investească în ţara vecină. El a adăugat că pe lângă firmele turceşti, şi companii din alte ţări vor fi interesate de privatizarea porturilor greceşti. În mai, Hellenic Duty Free, un parteneriat între compania turcă Setur Marinas şi grupul Follie din Grecia, a câştigat drepturi de operare pe insula grecească Lesbos din Marea Egee pe o perioadă de 40 ani. Statul elen va scoate la privatizare 23 de porturi.