Business Internaţional

SUA se refac mai usor in urma recesiunilor decat Europa

08.02.2005, 00:00 10



Zona euro are nevoie de circa zece ani in plus pentru a ajunge din urma Statele Unite ale Americii dupa socurile economice, si sufera mai mult de pe urma recesiunilor, se arata intr-un studiu publicat de Centrului pentru Politici Economice Europene (Centre for European Economic Policy Research- CEPR).



In studiu - parte a unui raport mai amplu asupra ciclurilor economice din zona euro - se arata ca recesiunile sunt relativ rare de ambele parti ale Atlanticului si se produc de regula in tandem.



Prin compararea ciclurilor economice in cele doua regiuni incepand cu 1970, autorii (Lucrezia Reichlin, care a preluat luna aceasta functia de sef al departamentului de cercetare la Banca Centrala Europeana, si Domenico Giannone, de la Universite Libre, Bruxelles) au descoperit ca impactul initial al socurilor asupra consumului si a bunastarii economice este mai mare in SUA decat in zona euro. Cu toate acestea, SUA se reface intr-un ritm mai rapid.



Chiar daca efectele initiale erau limitate in zona euro, perioada indelungata de convalescenta determina pierderi mai mari in general pentru regiune.



"Europa isi revine pana la urma, dar perioada de refacere dureaza cam zece ani", au explicat autorii.



"Pierderea mai accentuata in ceea ce priveste consumul in faza initiala a episoadelor de recesiune in SUA este mai mult decat compensata de redresarea rapida", sustin Reichlin si Giannone.



Concluzia studiului este ca "per ansamblu, pierderile de consum generate de ciclul economic sunt mai consistente in zona euro decat in SUA".



Potrivit datelor istorice, ratele de crestere sunt mai stabile in cele 12 state care formeaza zona euro, dar cu aproximativ 25% mai mici decat in Statele Unite.



Zona euro a crescut intr-un ritm mediu de 2%, fata de 3,5%, rata medie de crestere a economiei americane. In prezent, oficialii europeni dezbat necesitatea promovarii unor reforme structurale in cele 12 state care formeaza zona euro.



Astfel, Comisia Europeana a propus recent abandonarea tintei stabilite prin Agenda de la Lisabona, de a accede la statutul de cea mai competitiva economie din lume pana in 2010, concentrandu-se in schimb asupra adoptarii unor politici si reglementari destinate sustinerii intreprinzatorilor si echilibrarii economiei.



Liderii europeni vor adopta, probabil, planul revizuit de dezvoltare pe termen lung in luna martie.