Business Internaţional

SUA si China au ajuns la un acord in domeniul comertului cu textile

09.11.2005, 18:17 15

Statele Unite si China au ajuns, marti, la un acord asupra exporturilor chineze de textile si confectii.

Reprezentantul american pentru Comert, Rob Portman, si ministrul chinez al comertului, Bo Xilai, au anuntat acordul la o conferinta de presa comuna organizata la Londra.

"Cred ca acordul in domeniul textilelor demonstreaza capacitatea noastra de a rezolva dispute comerciale dificile, intr-o maniera benefica ambelor state", a declarat Portman.

Acordul permite eliminarea tensiunilor existente intre cele doua parti inaintea unei vizite a presedintelui George W. Bush la Beijing, prevazuta pentru mijlocul lunii noiembrie.

Exporturile chinezesti de imbracaminte si produse textile catre Statele Unite au crescut cu peste 50% in primele opt luni ale anului 2005, la aproape 17,7 miliarde de dolari (15 miliarde de euro), in urma eliminarii contingentelor comerciale de la 1 ianuarie.

Producatorii americani au solicitat in consecinta sa fie protejati, conform prevederilor acordului semnat de China in anul 2001 la intrarea in Organizatia Mondiala a Comertului, care prevede limitarea cresterii anuale a importurilor provenite din statul asiatic la 7,5%, in cazul in care piata are de suferit.

Bo a spus la randul sau ca intelegerea la care s-a ajuns este echitabila, desi, ulterior, a adaugat ca acordul este departe de asteptarile initiale ale autoritatilor de la Beijing.

Acordul, care se refera la mai mult de 30 de produse, a fost realizat dupa sapte runde de negocieri, in cursul carora cele doua parti s-au aflat in mai multe randuri aproape de un impas.

Un oficial american a carui identitate nu a fost dezvaluita a declarat ca acordul va permite vanzarea a sute de mii de produse chinezesti blocate in porturile americane.