Business Internaţional

Summit-ul de la Bruxelles, orientat spre schimbari

23.03.2005, 00:00 10

Liderii tarilor membre ale UE se vor axa pe gasirea unor modalitati de relansare a economiei slab performante a UE in cadrul summit-ului de marti de la Bruxelles, relateaza BBC.


Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ca Uniunea Europeana este gata de un nou inceput.


In cadrul intalnirii, reprezentantii statelor membre UE vor incerca sa revizuiasca Agenda Lisabona, un program lansat in 2000 pentru a intensifica competitivitatea UE. Un alt punct pe agenda de discutii este accelerarea ritmului de crestere a economiilor tarilor membre UE.


La inceputul acestei luni, Banca Centrala Europeana (BCE) a redus cresterea anticipata a euro la 1,6%, din cauza performantelor scazute ale economiilor  Germaniei si Frantei. Iar Uniunea Europeana va trebui sa-si revizuiasca obiectivele propuse in Agenda Lisabona, cand planificase o crestere anuala de 3% pentru a recupera avantajul economic al SUA.


Liderii UE par sa fie de acord ca trebuie sa sporeasca investitiile in cercetare si dezvoltare, precum si in ceea ce priveste aprobarea planurilor de revizuire a ajutorului de stat.


Barroso a declarat ca a fost incurajat de decizia ministrilor de finante ai tarilor membre UE de a aproba rescrierea Pactului de Crestere si Stabilitate. Acesta limiteaza marimea deficitului bugetar al unei tari la 3% din PIB. Datorita acestui fapt unele state l-au considerat un impediment in realizarea unor reforme economice majore. Totusi, Banca Centrala Europeana si-a exprimat ingrijorarea ca aceste schimbari ar putea afecta increderea populatiei in finantele publice europene.


Un subiect foarte disputat al acestui summit va fi liberalizarea pietei serviciilor. Aceasta propunere va permite  profesionistilor sa lucreze fara restrictii in oricare dintre cele 25 de tari membre UE. Franta, sustinuta de Germania, doreste retragerea initiativei. Dar Franta nu este cea care decide, iar celelalte state membre sunt in favoarea acestei directive.


Noii membri UE spera ca astfel se vor crea mii de locuri de munca. Piata serviciilor reprezinta 70% din piata interna europeana, iar aceasta directiva ar putea afecta salariile, dar si conditiile de munca. Barroso si-a exprimat clar pozitia referitoare la liberalizarea pietei serviciilor. El a refuzat sa retraga directiva si i-a amintit presedintelui francez Jacques Chirac ca nu doar parerea Frantei conteaza.


Totusi, Barroso spera ca liderii europeni vor avea o atitudine pozitiva si vor putea gasi solutii pentru revitalizarea economiei europene. El si-a exprimat increderea ca in cadrul acestui summit se va discuta si bugetul Uniunii Europene pentru 2007-2013.