Business Internaţional

Summit-ul european de la Bruxelles ataca tergiversarea reformelor

24.03.2005, 00:00 14

Summit-ul liderilor Uniunii Europene de la Bruxeles a marcat o noua runda de discutii despre relansarea reformelor economice.


Conform ultimelor concluzii ale summit-ului, liderii cer "actiuni urgente" in vederea cresterii economice si a numarului de locuri de munca din Europa.


Concluzia intrevederii arata ca "alaturi de progresele care nu pot fi contestate, au aparut unele deficiente si intarzieri evidente".


"Avand in vedere obstacolele pe care le vom intalni, va trebui sa platim un pret mare pentru reformele intarziate sau incomplete, asa cum reiese din prapastia existenta intre potentialul de crestere al Europei si cel al partenerilor economici ai acesteia."




"Natiunea fraceza va fi umilita"


O decizie importanta priveste revizuirea controversatei directive a serviciilor. Aceasta masura este necesara pentru a se lua in considerare impactul pe care il va avea asupra numarului si conditiilor locurilor de munca.


Jacques Chirac sustine ca schimbarile planificate sunt "inacceptabile". Motivul principal sunt temerile conform carora proiectul ar putea duce la periclitarea drepturilor angajatilor si la pierderi de locuri de munca.


"Planul, in forma sa actuala, este inacceptabil pentru Franta asa cum este inacceptabil pentru alti parteneri europeni", a spus Chirac, incluzand aici Germania, Suedia si Belgia.


Criticii se tem ca majoritatea companiilor ar urma sa-si deplaseze cadrele spre Europa de Est, unde forta de munca este mai ieftina, subminand astfel protectia sociala si economiile unor tari mari de pe continent. Alte griji sunt legate de goana spre vest a muncitorilor din statele estice.


Controversele aparute cu privire la reformele si hotararile adoptate i-au determinat pe francezi sa ameninte cu boicotarea referendumului din 29 mai privind Con-stitutia UE. Guvernul Frantei a avertizat deja ca natiunea va fi "umilita", asa cum sugereaza doua sondaje recente, daca votantii vor respinge Constitutia Uniunii.


Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a spus ca guvernul francez ar trebui sa explice populatiei Constitutia.


"Francezii nu vor vota in acest referendum directivele asupra serviciilor. Este treaba politicienilor francezi sa explice acest lucru!", a spus el.


Proiectul Constitutiei, care va netezi drumul pentru largirea institutiilor Uniunii, a fost atacat vehement de fostul presedinte al Frantei, Valery Giscard d'Estaing.


Sustinatorii votului negativ argumenteaza ca noua Constitutie va usura sarcina Turciei de a deveni un membru cu drepturi depline, iar francezii se manifesta vehement impotriva acestui lucru.



Liber la vanzarea armamentului catre China


Javier Solana, raspunzatorul pentru politica externa a UE, a spus ca mentinerea embargoului asupra livrarii de armament Chinei este "nedrept" avand in vedere schimbarile care s-au produs in aceasta tara de cand acesta a fost impus, in anul 1989. El a specificat insa ca "drepturile omului in China reprezinta o mare problema pentru europeni". Vanzarile de arme catre China au fost interzise dupa masacrul din 1989 asupra studentilor democrati din Beijing.


Franta este acum in fruntea unor tari europene ce sustin ca interdictia ar trebui inlaturata. Jacques Chirac, presedintele Frantei, spune ca aceasta nu inseamna ca UE va incepe sa vanda arme Chinei. Acest subiect nu figura pe ordinea de zi, prioritatile fiind de ordin economic, insa diplomatii au spus ca discutiile au fost informale.




Increderea, la pamant


Temerile cu privire la cresterea economica a Germaniei se intensifica dupa ce un studiu a scos in evidenta ca increderea oamenilor de afaceri in cea mai importanta economie a Europei a scazut neasteptat pentru a doua luna consecutiv. Institutul Ifo, cu sediul in Munchen, a comunicat ca indicatorul ce urmareste starea climatului economic a scazut de la 95,4, cat era in februarie, pana la 94,0 in aceasta luna. Analistii motiveaza aceasta scadere prin preturile mari ale petrolului si puterea in scadere a monedei europene. Se pare ca sperantele conform carora economia Germaniei va cunoaste o revigorare in primele luni ale anului 2005 au fost distruse. Dupa un ultim trimestru din 2004 foarte slab, in care produsul intern brut al Germaniei a scazut cu 0,2%, analistii asteptau cresterea nivelului investitiilor corporative. Realitatea nu a corespuns cu previziunile, reducand sansele pentru cresterea ratei dobanzii de referinta practicata de Banca Centrala Europeana (BCE), chiar daca Fed, banca nationala a Statelor Unite, a realizat marti o noua majorare. BCE a semnalat ca, in urma relaxarii fiscale din aceasta saptamana, intentioneaza sa accelereze majorarea dobanzilor. Insa Julian Callow, economist la Barclays Capital, a spus ca rezultate studiului realizat de Ifo "vor ingheta dorintele bancii". Cresterea economica in zona euro va fi de 1,6%, conform previziunilor, fata de 3,6 in Statele Unite. Rata somajului se incapataneaza sa ramana aproape de maxim, ajungand la 10% in Franta si Germania. Este nevoie de un plan pentru revigorarea economiei europene. Problema este ca exista deja unul, dar inca nu a dat nici un fel de rezultate. Agenda de la Lisabona a fost elaborata in 2000, in timpul maximelor de pe pietele financiare. Dupa cinci ani, este clar ca Agenda de la Lisabona nu si-a indeplinit misiunea. De fapt, niciodata nu a fost pusa in aplicare. Putine sunt tarile care au actionat asa cum au promis.


Printre masurile specifice adoptate se afla si sarcina ca, pana la mijlocul lunii iunie, tarile europene sa traseze planuri in care sa fie prevazute "actiuni concrete" pentru accelerarea cresterii economice si a reformelor din economiile mai lente. 
stelian.vezentan@zf.ro