Business Internaţional

Swatch - profit mic, dar in crestere

25.08.2004, 00:00 20



Grupul Swatch, cel mai mare producator de ceasuri din lume, a declarat ca profitul sau semestrial a crescut cu 17% raportat la perioada similara a anului trecut, atingand 173 milioane dolari, informeaza Bloomberg.



"Intreaga piata a ceasurilor a crescut ca si rezultate; segmentul componentelor este insa putin in urma estimarilor pietei", a declarat Ronald Wildmann, analist la Bank Leu din Zurich.



Producatorul elvetian de ceasuri si microelectronice a indicat ca profitul operational inainte de plata dobanzilor si a impozitelor (EBIT) a crescut cu 35 de milioane de doalri, la 212 milioane de dolari.



Potrivit unui comunicat, profitul inainte de plata taxelor, a impozitelor, deducerea amortizarilor si a deprecierilor (EBITDA) a inregistrat, de asemenea, o crestere, de la 260 milioane de dolari, in primul semestru al anului 2003, la 299 milioane de dolari.



Cresterea cererii pentru produsele de lux a ajutat grupul sa castige clienti noi din randurile concurentilor, precum Cie Financiere Richemont. Vanzarile totale ale Swatch au crescut cu 8,9% la 1,55 miliarde de dolari, in timp ce vanzarile de ceasuri au totalizat 1,13 miliarde de dolari. In acelasi timp, sistemele electrice Swatch au insumat cu aproape 20 de milioane de dolari mai mult fata de primele sase luni ale anului 2003.



Totusi, rezultatele companiei au fost inferioare estimarilor analistilor.



Actiunile Swatch au scazut, la inceputul lunii, in urma unor informatii de presa conform carora renumitul producator elvetian de ceasuri ar fi acuzat de evaziune fiscala pentru neplata unor impozite si taxe vamale.



Wall Street Journal Europe a relatat ca firma este acuzata de doi fosti manageri ca ar fi evitat sa plateasca 180 milioane de dolari, reprezentand impozite si taxe vamale, prin manipularea preturilor intre filialele sale.



In urma cercetarilor si a explicatiilor date de catre companie, acuzatiile au fost retrase.