Business Internaţional

Swatch scapa de acuzatii

17.08.2004, 00:00 17



Swatch AG, cel mai mare producator de ceasuri din lume, afirma ca Departamentul Muncii din SUA a respins plangerile inaintate de doi fosti angajati care sustineau ca, in activitatea sa, compania folosea divizia din Asia pentru a evita cheltuieli de milioane de dolari cu impozitele si taxele vamale, relateaza Bloomberg.



"Dupa finalizarea investigatiei, Departamentul Muncii american a afirmat raspicat ca nu exista nici un temei pentru a putea aplica Legea Sarbanes-Oxley, care justifica asigurarea protectiei salariatilor, de vreme ce acuzatiile se refera la actiuni desfasurate in afara spatiului SUA", au declarat reprezentantii Swatch Grup.



Joseph Ede si Matthieu Phanthala, ambii fosti manageri la unitatea Swatch din Asia, inaintasera o plangere Departamentului Muncii in care acuzau conducerea Swatch ca foloseste subsidiara din Insulele Virgine Britanice doar pentru a-si transfera veniturile intr-un mediu financiar cu taxe reduse, declaratie preluata de Wall Street Journal saptamana trecuta. Cei doi spun ca metoda utilizata de filiala vizata consta in organizarea de vanzari de produse intre societatile grupului astfel incat sa se pastreze profiturile generate de aceste tranzactii in tari cu fiscalitate redusa. In plangere, datata 25 iunie, se precizeaza ca manageri de varf au incercat sa musamalizeze presupusul mecanism de evaziune fiscala in aprilie, dupa ce Ede si Phanthala au expus problema superiorilor ierarhici.



Compania a obtinut, prin evitarea platii impozitelor si prin manipularea preturilor intre filialele sale, circa 180 milioane de dolari, conform spuselor celor doi.



Aceste acuzatii au avut un efect negativ asupr actiunilor la purtator ale companiei, care au scazut la finele saptamanii trecute cu 11,4%. Actiunile inregistrate, care sunt incluse, ca si actiunile la purtator, in indicele Swiss Market Index, au scazut cu 6,6%.



WSJ a adaugat ca plangerea a fost depusa in SUA deoarece evaziunea a vizat in principal impozite datorate fiscului american si pentru ca actiunile Swatch sunt cotate pe piata OTC din SUA.



Reprezentantii Swatch au declarat vineri ca: "in conformitate cu primele rezultate ale anchetei, se confirma ca Swatch Group nu a incalcat legea".