Business Internaţional

Test de foc pentru Bulgaria: afla daca intra sau nu in anticamera euro

18.02.2010, 23:16 27

Oficiali ai Comisiei Europene, BCE si FMI se afla in Sofiapentru a determina daca Bulgaria este pregatita pentru a intra inmecanismul ratelor de schimb ERM II, testul de stabilitate monetarapentru tarile aspirante la zona euro, scrie Sofia NewsAgency.
Expertii viziteaza Sofia la invitatia ministrului bulgar de finanteSimeon Djankov, care a luat subiectul in discutie in timpul viziteisale oficiale in Germania si Luxemburg la inceputul luniifebruarie.
Dar planurile guvernului de la Sofia ar putea fi date peste cap inconditiile in care Bulgaria este considerata a se numara printretarile cu cel mai ridicat risc de a avea de suferit de pe urmaproblemelor cu care se confrunta Grecia. Tara este mai expusariscului de contagiune comparativ cu Romania si Turcia, avand invedere ca bancile grecesti controleaza 28% din piata tariibalcanice.
De luni intregi se speculeaza privitor la momentul in care fostulstat comunist ar putea aplica oficial pentru intrarea in mecanismulratelor de schimb.
Conform ministrului Djankov, acum "este exact momentul potrivit"pentru ca Bulgaria sa faca urmatorul pas catre intrarea in zonaeuro.
Bulgaria a intentionat initial sa aplice pentru ERM II innoiembrie, dar a amanat momentul pana la inceputul acestui an, dupace toate statele membre isi prezinta programele deconvergenta.
Bulgaria, care a aderat la UE in 2007, a inregistrat cel mai redusdeficit bugetar din randul celor 27 de state membre UE anul trecut,fiind in acelasi timp de asteptat sa fie singura tara UE care-si vaechilibra bugetul in 2010.
Ministrul Djankov, economist in cadrul Bancii Mondiale, spera sainvinga o posibila rezistenta in a admite Bulgaria in ERM pe fondulcrizei mentionand aceste aspecte, precum si reformele din sectorulsanatatii si asigurarilor sociale.