Business Internaţional

Ticaitul Swatch, mai infundat din cauza dolarului american

03.02.2005, 00:00 10



Oscilatiile de pret ale dolarului american au afectat vanzarile producatorului elvetian de ceasuri Swatch, care au inregistrat o diminuare de 56 milioane de franci elvetieni (36 milioane euro) in al doilea semestru al anului precedent, relateaza Financial Times.



"Miscarile nefavorabile de pe piata valutara nu numai ca au afectat vanzarile, dar isi vor lasa amprenta si asupra rezultatului operational si a profitului net pe 2004", a declarat compania elvetiana, care produce marcile Omega, Tissot si Rado.



"Efectele adverse ale evolutiei valutare asupra cresterii au fost evidente mai ales in a doua jumatate a lui 2004, in timp ce in primul semestru al anului precedent s-a inregistrat un progres fata de o prima jumatate slaba a anului 2003", a mai precizat Swatch.



Producatorul elvetian a comunicat insa ca se asteapta la o crestere "solida" in continuare in acest an, in termeni de franci elvetieni, adaugand ca prima luna din 2004 a indicat deja o crestere puternica. "Este asteptata o majorare a profitului operational, deja ridicat, in 2004", a precizat compania.



Vanzarile pentru 2004 au cunoscut o crestere de 4,7% in valori curente, pana la 4,15 miliarde franci elvetieni (2,67 miliarde euro). La un curs constant de schimb, rata de crestere ar fi fost insa de 6,4%. Vanzarile diviziei principale, de ceasuri, s-au majorat cu 7,3% (9,1% la curs constant de schimb), pana la 3,14 miliarde franci elvetieni (2 miliarde euro). In sectorul de lux, vanzarile au crescut cu 25 de procente comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.



SUA si Asia- regiune in care unele valute, precum dolarul Hongkong si moneda nationala a Chinei sunt ancorate la dolarul american- genereaza putin sub 50% din totalul vanzarilor producatorului elvetian de ceasuri.



Potrivit companiei, cash flow-urile consistente si pozitia financiara solida vor face posibila expansiunea ulterioara, proiectata de Swatch.



"Vom pune accentul mai ales pe cresterea organica, dar orice oportunitati de achizitie care vor aparea vor fi atent examinate", a explicat compania.



Swatch, care produce de asemenea si componente si sisteme electronice pentru ceasuri de mana, a anuntat ca va inregistra o cheltuiala neta (ce va avea ca rezultat operarea unor ajustari de natura contabila) in urma semnarii unui contract pentru oferirea de sprijin la cronometrarea si afisarea rezultatelor la Jocurile Olimpice pana in 2010. Compania va beneficia in schimb de posibilitati de reclama si promovare.



Nicholas Hayek, fondatorul Swatch, a avertizat anul trecut ca exportatorii europeni au in fata o provocare serioasa, ca urmare a deprecierii monedei americane.



Ieri, dolarul si-a continuat deprecierea fata de moneda europeana pe pietele internationale, atingand aproape un minim in interval de o saptamana, in asteptarea rezultatelor intalnirii bancii centrale a SUA.



Investitorii se asteptau ieri ca Fed sa nu semnaleze accelerarea ritmului de majorare a ratei dobanzii. Potrivit estimarilor Bloomberg, Fed va ridica rata dobanzii de referinta tot cu 0,25 puncte procentuale, pana la 2,5%.



Potrivit lui Michael Rottman, de la HVB Group, Munchen, redresarea dolarului in fata euro ar putea incetini in cazul in care Fed ar decide mentinerea unui ritm moderat de crestere a dobanzii.



Ieri, dolarul era cotat la 1,3054 unitati pentru un euro. ioana.leaua@zf.ro