Business Internaţional

Tigrul din Tatra, invidiat de celelalte membre ale Uniunii Europene

28.03.2005, 00:00 25

Slovacia a inregistrat unul dintre cele mai favorabile rezultate economice din Europa Centrala, dovedind ca isi merita supranumele de "Tigrul din Tatra",  relateaza The Slovak Spectator.


PIB-ul Slovaciei a ajuns la un nivel de 1.325,5 miliarde coroane slovace (34,74 miliarde euro), datorita celei mai rapide cresteri din ultimii 8 ani. Aceasta performanta a starnit invidia celorlalte state din Uniunea Europeana.


Situatia pentru primele luni ale anului 2005 sunt imbucuratoare, deoarece Oficiul Slovac de Statistica a estimat o sporire a PIB-ului cu 5,3 procente. Aceste rezultate pozitive sunt datorate atat cererii interne, cat si celei externe, care au ajutat la formarea unui climat economic favorabil investitiilor.


Silvia Cechivicova, reprezentanta a CSOB Bank, a declarat ziarului The Slovak Spectator ca cresterea PIB-ului a fost stimulata de cererea interna, in special de consumul gospodariilor.


"Consumul a fost sustinut de majorarea salariilor reale cu 2,5 procente, precum si a datoriei publice. Consumul gospodariilor s-a marit cu 3,5 procente si a contribuit la cresterea economiei cu 1,8 procente", a afirmat Cechivicova.


Expertii sunt de parere ca aceasta evolutie favorabila a economiei slovace e rezultatul reformelor cabinetului guvernamental.


"Pe langa mediul economic extern, economia slovaca a beneficiat anul trecut de reforme structurale, care au imbunatatit mediul de afaceri slovac deoarece l-au facut mai competitiv si atractiv atat pentru investitorii straini, cat si pentru intreprinzatorii locali. Anul acesta, reformele au inceput sa dea rezultate si pentru restul populatiei prin majorarea salariilor reale, dar si a numarului angajatilor", a declarat Maria Valachyova, analist la VUB Bank.


Ea a adaugat ca investitiile au avut rolul cel mai important in aceasta evolutie pozitiva a economiei slovace. "Investitiile din 2004 au sporit cu 13 procente, fata de scaderea de 8 procente din 2003. Cererea externa, care a jucat un rol important in evolutia pozitiva din 2003,  a incetinit nivelul cresterii de la 22 procente in 2003 la 11,4 procente in 2004" , a afirmat Valachyova.


Cu toate ca cifrele arata ca slovacii ar trebui sa fie mai optimisi in ceea ce priveste standardul de viata, sondajele arata ca ei sunt mai nemultumiti de nivelul lor de viata fata de cetatenii celorlalte state din Uniunea Europeana.


Studiul realizat de Eurobarometer, in februarie anul trecut, arata ca slovacii se tem de pierderea locului de munca mult mai mult decat ceilalti cetateni ai Uniunii Europene. Totusi sondajul arata ca ei spera  ca statutul de membru al UE sa le ridice nivelul de viata. Puterea de cumparare a populatiei a crescut ca urmare a majorarii salariului lunar cu 10, 2 procente, la nivelul de 15.825 coroane slovace (415 euro).


Cu toate ca multi analisti au laudat acest trend pozitiv inregistrat de salariul real al slovacilor, Valachyova si Cechovicova au declarat ca aceasta nu e cea mai mare crestere salariala din istoria Slovaciei.


Conform spuselor lui Cechovicova, cel mai mare nivel al cresterii a fost de 7,1 procente si a fost inregistrat in 1996. Ea a precizat ca acest rezultat pozitiv al salariilor nu reflecta situatia tuturor cetatenilor slovaci.


Amandoi analisii sunt de acord ca aceasta evolutie favorabila  a economiei Slovaciei nu va fi resimtita in toate zonele si de toti cetatenii tarii.


"Trebuie sa luam in considerare faptul ca mai mult de doua treimi din populatia Slovaciei castiga mai putin decat nivelul mediu national al salariilor. De asemenea, datele statistice nu iau in considerare pensionarii, precum si cei care sunt subventionati de stat", a explicat Cechovicova.


Un studiu realizat de Institutul GFK arata ca desi nivelul puterii de cumparare a slovacilor s-a marit, acelasi lucru s-a intamplat si cu disparitatile dintre regiuni.


Cea mai bogata zona slovaca este Bratislava, urmata de Povazie, care include orasele Zilina si Kosice. Conform acestui sondaj nivelul cel mai scazut al puterii de cumparare se intalneste in regiunea Orava, dar si districtele Kezmarok, Krupina, Vranovnad Topl'ou si Kosice-okolie.


Calculele realizate de Oficiul Statistic arata ca acest trend ascendent al salariilor isi va incetini evolutia in viitorul apropiat, estimand  o majorare de 7 procente pentru anul viitor. In ceea ce priveste rata inflatiei, Oficiul Statistic preconizeaza un nivel al ratei inflatiei pentru 2005 de 2,6 procente, cu posibilitatea atingerii unui nivel de 2,4 procente la sfarsitul anului.


Conform agentiei de presa TASR, rata inflatiei prevazuta de Oficiul Statistic e usor mai scazuta decat cea estimata de Banca Centrala. Aceasta din urma asteptand un nivel al inflatiei de 3-4 procente pentru anul 2005.


Cu toate acestea, institutiile internationale grabesc Slovacia sa-si reduca deficitul bugetar, cu toate ca acesta a atins un nivel mult mai scazut decat cel preconizat de Ministerul de Finante.


"Deficitul bugetar bazat pe metodologia ESA 95 a scazut mult mai mult decat preconizasem anul trecut, la 3,3 procente din PIB (fata de nivelul asteptat de 3,5 la 4 procente din PIB). Acesta este un trend favorabil care ne face sa fim increzatori ca ne putem incadra cerintelor fiscale de la Maastricht 2007", a explicat Valachyova.


Slovacia poate indeplini conditiile prevazute de Tratatul de la Maastricht. "Eu vad nivelul scazut al deficitului bugetar ca o evolutie pozitiva pentru viitorul Slovaciei. Totusi trebuie sa luam in considerare ca unele dintre cheltuielile planificate au fost transferate pentru bugetul anului 2005", a explicat Cechovicova.