Business Internaţional

Topul celor mai mari producători de cărbuni din Europa. Pe ce loc e România?

Topul celor mai mari producători de cărbuni din Europa....

Autor: Radu Bostan, Roxana Petrescu

20.10.2013, 18:18 13754

Cei mai mari producători de cărbuni din Europa erau la nivelul anului 2011 Germania, Polonia şi Turcia, ocupantele primelor trei poziţii, iar România se situa pe locul 7, arată cele mai recente date Eurostat.

Germania a avut o producţie de 188,5 milioane de tone, fiind urmată de Polonia cu 138,5 mil. tone şi Turcia, cu 76,1 mil. tone. România a produs 35,5 mil. tone de cărbuni în 2011, mai puţin decât Bulgaria cu 1,6 tone.

În medie, potrivit specialiştilor din domeniu, o tonă de huilă poate fi considerată echivalentul a 3,5 Gigacalorii. Astfel, costul de producţie pe tona de huilă poate fi estimat la circa 332,5 lei (circa 101 dolari pe tonă).

Cărbunii trimişi peste Ocean din SUA, care acum ard gazele de şist ieftine, au făcut ca unele dintre cele mai moderne termocentrale europene pe gaze să piardă teren în favoarea celor pe huilă sau lignit, într-o luptă care se dă pe o cerere de energie în scădere. Din Portugalia până în Slovacia, companiile de utilităţi sunt nevoite să-şi închidă centralele pe gaze sau să le ţină în funcţiune la capacitate redusă, în timp ce operatorii de centrale pe cărbune anunţă profituri. În România însă, costul unei tone de huilă este cu 20% mai mare faţă preţurile internaţionale, iar producătorii de energie pe lignit se plâng de concurenţa neloială din partea celor pe gaze şi a regenerabilelor care beneficiază de ajutoare din partea statului.

Singurele centrale care folosesc huilă în România sunt cele din Complexul Energetic Hunedoara, companie formată anul trecut prin fuziunea Companiei Naţionale a Huilei (CNH) cu termocentralele Mintia şi Paroşeni.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Topul celor mai mari producători din Europa (mil. tone - 2011)