Business Internaţional

Tot mai multe investitii straine in China

14.07.2004, 00:00 24

China a atras investitii straine directe de 34 miliarde de dolari in primul semestru al anului curent, in crestere cu 12% fata de intervalul corespunzator din 2003, in conditiile in care companii precum Sony Corp. si General Motors Corp. au decis sa abordeze explozia cererii din cea mai rapida dintre economiile principale ale lumii. Investitiile straine au inregistrat o majorare de 7,5% pe primul trimestru comparativ cu perioada similara a anului trecut, a anuntat Ministerul Comertului din Beijing.
In iunie, gigantul auto american General Motors a raportat un plan de investitii cifrat la 3 miliarde de dolari pentru dublarea capacitatii de productie din China pana in 2007, iar Volkswagen a anuntat investitii de 900 milioane de dolari pentru constructia a doua uzine de motoare si a unei uzine auto.
China a depasit anul trecut SUA ca fiind primul destinatar al investitiilor straine directe, atragand 53 de miliarde de dolari, potrivit OECD. Premierul Wen Jiabao se bazeaza pe atragerea investitiilor straine pentru a contribui la crearea a 14 milioane de locuri de munca in acest an.
Spre deosebire de China, SUA, cea mai mare economie a lumii, a atras anul trecut numai 40 de miliarde de dolari, in timp ce Corea de Sud, cea de a treia economie a Asiei, a atras 6,47 miliarde de dolari.
Ministerul Comertului a estimat ca investitiile straine directe din acest an vor egala sau vor depasi valoarea din 2003.