Business Internaţional

Total investeste un milion de dolari in Rusia

23.09.2004, 00:00 12

Total, grupul francez din industria petroliera, a cumparat, miercuri, 25% din actiunile Novatek, cel mai mare producator independent de gaze din Rusia, tranzactia ridicandu-se la circa un miliard de dolari, informeaza Financial Times.
Cele doua companii au semnat deja o intelegere referitoare la conditiile tranzactiei si au inaintat documentele necesare Consiliului Concurentei din Rusia.
Novatek, care a inregistrat o crestere rapida, a fost evaluata de UBS Brunswick, o companie de brokeraj cu sediul la Moscova, la 3,5-4 miliarde dolari.
"Parteneriatul cu Novatek va permite Total sa-si majoreze productia si rezervele de hidrocarburi, marcand un pas inainte in strategia sa de participare la dezvoltarea resurselor din Rusia", a declarat Thierry Desmarest, presedintele companiei franceze, a patra din lume in industria petroliera.
Desmarest a adaugat ca Total este interesata de segmentul productiv, transport si prelucrarea hidrocarburilor. Contributia companiei franceze va "asigura dezvoltarea continua a productiei de hidrocarburi si a constructiei de noi instalatii de prelucrare in Rusia", a adaugat presedintele Total.
Achizitia facuta de Total este prima tranzactie semnificativa incheiata de o companie straina in sectorul energetic al Rusiei, de cand British Petroleum a infiintat anul trecut, impreuna cu TNK, a treia companie petroliera din Rusia, un joint venture de 14 miliarde dolari. Total a preferat o abordare mai prudenta a investitiilor in aceasta tara, fata de rivalul britanic BP, dar grupul francez are nevoie de noi surse pentru productia de petrol, pentru a-si mentine tinta de crestere anuala a productiei de 4%, pana in 2008.
Total a avut discutii cu Sibneft, una din cele mai mari companii petroliere ruse, dar s-a retras pe fondul incertitudinilor legate de viitorul Iukos, care este pe cale de a desface acordul de fuziune cu Sibneft.
Companiile straine s-au aratat foarte interesate de resursele naturale ale Rusiei, in ciuda climatului politic incert, a hartuirii Iukos si a arestarii fostului director executiv, Mihail Hodorkovski.
Tranzactia a fost anuntata putin inaintea unei licitatii de vanzare a participatiei guvernamentale de 7,5% din Lukoil, care se preconizeaza ca va fi cumparata de ConocoPhillips.
Novatek a inregistrat, in 2003, o cifra de afaceri de 16,5 miliarde ruble (564 milioane dolari) si un profit net de 3,3 miliarde ruble.
Novatek a fost infiintata in 1994 si are in exploatare trei campuri, de unde a extras anul trecut o cantitate de 18 miliarde metri cubi de gaz, cu 50% mai mult decat in 2002.