Business Internaţional

Trafic intens pe aeroportul Frankfurt

11.11.2004, 00:00 10



Compania germana Fraport AG, detinatoarea aeroportului international Frankfurt, al doilea ca trafic din Europa, si-a majorat estimarile pe intregul an dupa ce profitul net pe al treilea trimestru a crescut cu 4,1%, informeaza Bloomberg.



Aeroportul a inregistrat in acest interval cel mai intens trafic de pasageri si marfuri de pana acum.



Profitul net pe al treilea trimestru a crescut pana la 58,2 milioane euro (75,1 milioane dolari), de la 55,9 milioane euro, suma inregistrata in aceeasi perioada a anului precedent.



Vanzarile s-au cifrat la 544,3 milioane euro, in crestere cu 11% fata de perioada similara a 2003, iar profitul operational a fost de 171,9 milioane euro, cu 8,8% mai mare decat anul trecut.



Potrivit directorului executiv Wilhelm Bender, "cresterea poate fi pusa in principal pe seama zborurilor pe distante lungi si a traficului inspre si dinspre Europa de Est".



Traficul la aeroportul Frankfurt, al doilea din Europa dupa cel inregistrat de London Heathrow, detinut de BAA (British Airports Authority), a cunoscut o crestere de 3,5% in al treilea trimestru. Traficul Frankfurt Airport a beneficiat de pe urma faptului ca liniile aeriene au adaugat noi zboruri, pentru a raspunde cererii sporite pentru calatorii pe distante lungi. Deutsche Lufthansa, cel mai mare client al aeroportului german, si-a majorat capacitatea cu aproape 15% in cursul acestei perioade. In ceea ce priveste transporturile cargo, traficul pe aeroportul din Frankfurt a crescut cu 15%.



Ca urmare a rezultatelor anuntate, Fraport isi va revizui estimarile pentru intreg anul 2004. Astfel, compania se asteapta ca vanzarile pe acest an sa creasca cu 7,5%. Profitul operational (EBITDA) este prognozat sa depaseasca "cu putin peste 10%" nivelul de anul trecut, in vreme ce profitul net "ar trebui sa creasca mult mai rapid decat atat", a declarat compania.



Conducerea Fraport planuieste sa ridice rata de distribuire a dividendelor, de la 34,5% din profitul net, cat era in 2003.



Actiunile Fraport au cunoscut in cursul acestui an o apreciere de 27%, compania ajungand la o valoare de piata de 2,6 miliarde euro.



Numarul de pasageri la cele sase aeroporturi detinute de Fraport in intreaga lume (compania este proprietara sau detine controlul asupra altor aoroporturi din Germania, Turcia, Peru) a crescut cu 5,5%, pana la cel mai inalt nivel din istoria companiei.



"Industria transportului aerian a revenit la trendul de crestere pe termen lung", a explicat Bender.



"Intentionam sa ne continuam expansiunea si sa ne imbunatatim sistematic portofoliul de retail. Cresterea noastra pe termen lung va fi generata in principal de segmentul de retail si proprietati", a declarat Bender. ioana.leaua@zf.ro