Business Internaţional

Cum au stat aşezaţi la masă cu preşedintele Donald Trump cei mai puternici lideri din industria tech, care ”valorează” peste 3.000 de miliarde de dolari

Cum au stat aşezaţi la masă cu preşedintele Donald...

Autor: Anca Olteanu

15.12.2016, 13:02 3645

„Sunt aici să ajut” a fost mesajul pe care l-a transmis Donald Trump liderilor din industria tehnologică, prezenţi la întâlnirea care a avut loc miercuri, în Trump Tower, în New York, potrivit New York Times. Şefii marilor companii din tehnologie care au participat însumează peste 3.000 mld. dolari.

Directorul Apple, Tim Cook, reprezentantul companiei Tesla, Elon Musk, directorul Amazon, Jeff Bezos, Sheryl Sandberg, din partea Facebook, Larry Page şi Eric Schmidt, fondatorii Alphabet, compania mamă a Google şi Satya Nadella, directorul executiv al Microsoft au fost câţiva dintre reprezentanţii industriei tech care au participat la întâlnirea cu Donald Trump.

Printre subiectele discutate se numără îmbunătăţirea procesului de educaţie, plusurile şi minusurile comerţului cu China, precum şi imigraţia, potrivit unor directori executivi şi a unui membru din echipa de tranziţie care au ales să rămână anonimi. Mai mult, preşedintele ales le-a cerut executivilor să vadă dacă pot aplica tehnologia pentru a scăpa de birocraţia guvernamentală.

Sursă grafic: WSJ

Donald Trump a abandonat, notează New York Times, tomul folosit în campania eletorală, când avertiza că Amazon va avea probleme antitrust şi îndemna Apple să îşi construiască telefoanele în Statele Unite, nu în China.

Cei prezenţi au discutat despre posibilitatea organizării unor întâlniri trimestriale ale unui grup restrâns de directori executivi, de care se va ocupa ginerele lui Donald Trump, Jared Kushner, potrivit unui participant la discuţie. Grupul se va concentra în special pe probleme educaţionale şi pe imigraţie.

Întâlnirea a durat 90 de minute. Trump a stat lângă Peter Thiel, investitorul care face parte din echipa sa de tranziţie. Donald Jr, Ivanka şi Eric, copiii lui Trump, au fost, de asemenea, prezenţi.

Jeff Bezos, directorul Amazon, a transmis o declaraţie de presă care caracteriza întâlnirea drept „foarte productivă”. „Cred că administraţia ar trebui să facă din inovaţie unul dintre pilonii cheie, ceea ce ar crea un număr mare de locuri de muncă în toată ţara, în toate sectoarele, nu doar în cel tehnologic - agricultură, infrastructură, producţie – peste tot”, a explicat Bezos.

De asemenea, s-au remarcat absenţe notabile. Spre exemplu, reprezentanţii Twitter, mediul preferat de comunicare al preşedintelui ales, nu au fost invitaţi. Miercuri, Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al lui Trump, a spus că Twitter nu participă la întâlnire din considerente de spaţiu, din cauza faptului că mai mulţi lideri din industria tech voiau să fie prezenţi.

Un grup de ingineri şi alţi muncitori din industria tech au lansat o declaraţie potrivit căreia refuză să participe la realizarea unei baze de date care ar putea fi folosită de guvern pentru a identifica oamenii în funcţie de rasă, religie şi originea naţională. Declaraţia a adunat imediat 500 de semnături, inclusiv din partea angajaţilor de la Google, Apple şi Microsoft. În timpul campaniei, Trump nu a exclus ideea unei baze de date pentru musulmani.

Înainte de întâlnire, Trump a anunţat că Elon Musk şi directorul executiv de la Uber, Travis Kalanick, vor face parte din Forumul Strategic şi Politic, din care fac deja parte oameni de afaceri din finanţe şi industrie. Ginni Rometty, directoarea executivă a IBM, s-a alăturat, anterior, forumului.