Business Internaţional

Tur de forţă pentru zlot şi forint

Tur de forţă pentru zlot şi forint
14.07.2010, 23:11 18

Zlotul polonez şi forintul ungar s-au apreciat pentru a noua ziconsecutivă faţă de euro după ce rezultatele bune ale Intel aureadus optimismul printre investitori, scrie Bloomberg.
Forintul a avansat ieri cu 0,4%, până la 276,97 unităţi pentru uneuro, şi a câştigat 3,4% în cea mai lungă serie de creşteri zilniceconsecutive din 2005 încoace. Zlotul a crescut cu 0,3%, până la4,0577 unităţi, cu un plus de 2,7% în ultimele nouă zile. Cele douămonede au pierdut 6,7% faţă de euro în trimestrul doi, fiindmonedele cu cea mai slabă evoluţie din perioadaaprilie-iunie.
Leul s-a depreciat ieri cu 0,16 bani până la un curs de 4,2596unităţi/euro.
Pieţele de capital din întreaga lume cresc, iar euro se apreciazăfaţă de dolar îndreptându-se spre maximul ultimelor două luni dupăce Intel, cel mai mare producător de cipuri din lume a raportatvânzări record, iar Singapore şi-a majorat proiecţia privindcreşterea economică. Veştile bune se alătură optimismului privindredresarea economiei mondiale, care nu va fi afectată de crizadatoriilor din Europa.
"Zlotul şi forintul sunt avantajate de aprecierea euro", considerăNigel Rendell, analist pe pieţe emergente la RBC Capital Marketsdin Londra. "Se pare că problemele bugetare şi datoriile publicemari sunt eclipsate de ştirile pozitive privind procesul deredresare a economiei americane şi mondiale."