Business Internaţional

UE: Gustul amar al renuntarii la subventionarea zaharului

28.06.2004, 00:00 14

Franz Fischler, comisarul european pentru agricultura, va propune luna viitoare o revizuire a controversatului regim de subventii pentru zahar acordate de Uniunea Europeana.
Aceasta ar putea determina o scadere drastica a productiei de zahar in UE si o reducere semnificativa a exportului de zahar european pe piata mondiala.
Propunerile, care vor trebui confirmate de alti comisari si mai apoi aprobate de statele membre UE, incearca sa reformeze unul din ultimele bastioane ramase nereformate ale regimului european de ajutoare agricole.
Sistemul de ajutoare aplicat in sectorul zaharului, considerat cel mai puternic protejat sector agricol din Europa, combina preturi artificial ridicate, cote de productie si tarife vamale substantiale pentru blocarea importurilor ieftine.
Datorita acestor masuri, pretul zaharului in Uniunea Europeana este de trei ori mai ridicat decat pe piata mondiala. Cu toate acestea, multumita subventiilor generoase de export, fermierii europeni reusesc sa exporte anual cateva milioane de tone de zahar, in detrimentul producatorilor cu costuri mai scazute, din tarile in curs de dezvoltare.
Pentru ca ataca bazele acestui sistem, Fischler se va confrunta cu o opozitie apriga din partea celor care fac un puternic lobby pe piata  zaharului, ca si din partea multor state europene. Acestea vor avea de pierdut daca planurile comisarului pentru agricultura ajung sa fie implementate, deoarece productia de zahar va trebui intrerupta cu siguranta in multe regiuni ale Europei.
Reforma va lovi din punct de vedere economic si acele tari in curs de dezvoltare, care in prezent exporta zahar in Uniunea Europeana si beneficiaza de preturile ridicate garantate. Unele din aceste state obtin o proportie importanta din castigurile lor de comert exterior din exportul in Uniunea Europeana, iar reducerea de preturi le va afecta puternic.
In ciuda acestor neajunsuri, revizuirea politicii de ajutor pentru fermieri va consolida pozitia UE in negocierile comerciale, in cadrul carora Bruxelles-ul este presat sa tempereze excesele regimului sau de subventionare al agriculturii, in valoare de 52 miliarde dolari (29 miliarde lire sterline). De asemenea, de pe urma acestei reforme vor beneficia consumatorii si industriile consumatoare de zahar, prin reducerea preturilor.
Nu in ultimul rand, reforma acestui sistem vine intr-un fel in intampinarea unei plangeri inaintate de Brazilia, Australia si Tailanda impotriva regimului european de subventionare, care este in lucru la Organizatia Mondiala a Comertului. Daca in urma analizarii cazului, OMC ajunge la concluzia ca regimul aplicat de UE la exportul de zahar este ilegal, Uniunea va fi oricum nevoita sa reformeze sectorul.
Potrivit Financial Times si comentariilor unor oficiali ai Comisiei Europene, propunerea lui Fischler implica reducerea pretului garantat al zaharului cu o treime intre 2005 si 2007. El va diminua si cotele de  productie pentru zahar (cantitatea de zahar pe care fermierii din Uniunea Europeana au dreptul sa-l produca) de la limita actuala de 17,4 milioane tone la 14,6 milioane tone anual.
Fermierii vor primi compensatii prin intermediul unor plati directe, dar acestea nu vor acoperi mai mult de 50-60% din pierderile lor. Pentru prima oara, tarile vor avea dreptul de a negocia intre ele cotele de productie- miscare care, spera Comisia Europeana, va avea ca rezultat transferarea productiei catre zonele cele mai competitive cum ar fi nordul Germaniei, bazinul Parisului si Marea Bitanie.
Reversul monedei este ca in zonele necompetitive cum ar fi sudul Europei, Finlanda si unele regiuni din Europa de Est, productia de zahar va inceta.