Business Internaţional

UE incearca sa incurajeze activitatea intreprinzatorilor

04.03.2004, 00:00 18



Comisia Europeana si-a propus sa stimuleze activitatea intreprinzatorilor din Europa, in urmatorii doi ani, considerand ca "reteta ideala" in acest sens presupune sisteme mai eficiente de finantare, diminuarea birocratiei si o mentalitae potrivita pentru afaceri.



In Europa exista aproximativ 25 de milioane de firme mici si mijlocii, unde lucreaza aproape doua treimi din populatia Uniunii Europene.



Insa tendinta de a incepe o afacere noua este destul de anemica. Statisticile arata ca numai 4% din europeni au avut o astfel de initiativa, in ultimii trei ani, comparativ cu proportia de 11%, in Statele Unite.



Din moment ce activitatea intreprinzatorilor reprezinta un factor crucial pentru imbunatatirea competitiei, Comisia Europeana a elaborat un plan menit sa incurajeze mai multe persoane sa inceapa propria afacere.



In baza acestui plan, tarile din cadrul Uniunii Europene vor fi incurajate sa revizuiasca legislatia falimentului, pentru a ajuta oamenii de afaceri care au esuat in trecut sa inceapa o noua activitate. Tototata, institutiile europene de invatamant ar putea introduce cursuri care sa instruiasca tinerii in privinta modalitatilor de administrare a afacerilor.



Datele arata ca 65% din firmele nou-infiintate dau faliment, dar regimul legislativ european este mult mai drastic in aceste conditii comparativ cu cel din Statele Unite, unde oamenii de afaceri obtin succese numai datorita cunostintelor dobandite din greselile anterioare.



Totodata, Comisia Europeana intentioneaza sa simplifice sistemul de taxe si impozite. Pe masura ce populatia europeana imbatraneste, cel mai activ segment de varsta in randul intreprinzatorilor este cel cuprins intre 25 si 34 de ani. Comisia Europeana avertizeaza ca numarul persoanelor care se incadreaza in aceasta categorie s-ar putea reduce, daca celelalte segmente de varsta nu se vor implica mai activ pentru dinamizarea activitatii corporatiste.



Strategia elaborata de Comisia Europeana va fi prezentata Parlamentului European si tarilor din cadrul Uniunii.