Business Internaţional

UE îşi face poliţie economică, dar o ţine cu mâinile legate la spate

Autor: Catalina Apostoiu

05.01.2011, 23:45 26

Politicile economice ale tuturor ţărilor din Uniunea Europeanăvor fi mai strict supervizate începând cu această lună, în momentulîn care Banca Centrală Europeană (BCE) va lansa o nouă autoritatede supraveghere economică care poate lansa avertizări în legăturăcu potenţiale riscuri, scrie Financial Times.

Consiliul European pentru Risc Sistemic (ESRB) va fi condus decei mai puternici bancheri centrali de pe continent: Jean-ClaudeTrichet, preşedintele BCE, şi de Mervyn King, şeful BănciiAngliei.

Totuşi, acesta poate doar să emită avertizări şi recomandări înmomentul în care identifică riscuri pentru economii sau sistemefinanciare, nu şi să acţioneze într-un fel. De aceea, consiliuluiîi va fi dificil să poată preveni turbulenţe pe pieţe financiare deamploarea celor înregistrate în ultimii trei ani.

"Ar putea ajunge să avertizeze în legătură cu totul sau ar puteagreşi în întregime câteodată", a declarat Karel Lanoo, director alCentre for European Policy Studies.

Deşi va funcţiona detaşat de Banca Centrală Europeană şi vaacoperi întreaga Uniune Europeană, nu numai cele 17 ţări membre alezonei euro, crearea consiliului înseamnă un oarecare progres înceea ce priveşte realizarea ambiţiei băncii centrale de întărire asupravegherii în scopul evitării unor crize economice similarecelor care au afectat uniunea monetară anul trecut. OficialiiBăncii Centrale Europene au fost dezamăgiţi de progreseleînregistrate de politicieni în sensul întăririi guvernanţei dinzona euro şi vor o supraveghere economică sporită a ţărilor membreale zonei euro. "Dacă ar apărea dezechilibre economice grave într-oţară membră, noi (consiliul) am putea spune că ceva trebuie făcutîn acest sens", a spus Vitor Constancio, vicepreşedintele BCE careva fi membru al consiliului.

Constancio a declarat că un astfel de consiliu de risc sistemicar fi putut emite avertismente puternice cu privire la problemeledin Grecia, unde scăderea competitivităţii a dus la o creştereputernică a deficitului de cont curent.

"Am fi putut de asemenea avertiza în legătură cu bulele de pepieţele rezidenţiale din Spania şi Irlanda, cât şi desprecreditarea în valută din Europa de Est", a declarat Constancio."Acestea sunt exemple ale lucrurilor pe care ESRB le-ar fi pututface pentru a preîntâmpina crizele. Dacă un organism cum esteconsiliul de risc sistemic, cu atât de mulţi membri, emiterecomandări concrete de acest gen, atunci ceva ar trebui să seîntâmple".

Înfiinţat ca parte a unui program de reformare a cadrului dereglementare european, consiliul va avea 37 de membri cu drept devot, incluzând guvernatori ai băncilor centrale din cele 27 de ţărimembre ale UE, cât şi pe Trichet şi Constancio şi preşedinţii atrei autorităţi de supraveghere paneuropene acoperind pieţelebancară, a asigurărilor şi instrumentelor financiare.