Business Internaţional

UE se pregateste de razboi cu China pe tema importurilor de textile

08.04.2005, 20:18 50

Comisia Europeana a stabilit limitele intre care se va putea activa protectia impotriva importurilor de textile din China, relateaza EU Observer.

Decizia a venit in urma ingrijorarilor exprimate de unii membri ai UE, printre care Franta, Italia, Spania si Portugalia, cu privire la invazia pe piata a articolelor textile din China, mai ieftine decat cele europene.

Comisarul european pentru comert, Peter Mandelson, a justificat decizia spunand ca reglementarile din trecut au fost "foarte generale" si, din acest motiv, nepotrivite pentru a inlatura ingrijorarile cu privire la cresterea accelerata a importurilor de textile din China. Masurile de protectie vor putea fi activate, teoretic, cel mai devreme la sfarsitul lunii iunie, a precizat un alt oficial al CE.

Limitele sunt proiectate pentru a oferi un grad de protectie industriilor textile din UE si din alte tari in dezvoltare. Acestea vor beneficia astfel de un ragaz pentru a se adapta noilor conditii de pe piata.

"Este in interesul tuturor, chiar si al Chinei, ca aceasta tranzitie sa se realizeze corect", a spus Mandelson. Comisarul a mai precizat ca UE are o responsabilitate fata de unele tari ca Maroc, Tunisia si Turcia, care exporta 95% din productia de articole textile pe piata Uniunii, si fata de alte tari non-mediteraneene a caror dezvoltare se bazeaza pe industria textila, cum este Bangladesul.

"Nu putem sa stam pe margine si sa privim cum acestea sunt eliminate de pe piata pe masura ce importurile din China cresc", a spus el.

Ca raspuns la criticile aduse, Mandelson a delimitat "protectia" de "protectionism". "Nu cred ca ar trebui sa privim aceste masuri ca pe o accentuare a protectionismului in Europa, cea mai libera economie din lume", a adaugat el.

Masurile au stabilit "zone de alerta", situate intre 10 si 100% din nivelul exporturilor de textile chineze din 2004. Aceste "zone de alerta" vor actiona ca sistem de avertizare, care va fi declansat in cazul unei cresteri rapide si sustinute a volumelor importate sau in cazul in care se va produce o cadere abrupta a preturilor unitare. Masurile de protectie sunt temporare prin natura lor si pot fi utilizate o perioada maxima de un an. Desi pot fi reinnoite, acestea nu pot fi utilizate dupa sfarsitul anului 2008.

Daca limitele vor fi depasite, Comisia va avea posibilitatea, din proprie initiativa sau la cererea unui stat membru, sa declanseze o investigatie in urma careia sa stabileasca daca exista dezechilibre pe piata. Apoi vor fi initiate si consultari cu autoritatile chineze. Daca dupa doua luni de investigatii si discutii nu se va ajunge la un compromis, vor avea loc consultari oficiale cu China.

In cazul in care nici acestea nu vor fi suficiente, pot fi activate restrictii asupra importurilor. Daca se va constata ca industria din UE va suferi daune materiale iminente din cauza unei cresteri abrupte a importurilor, se poate trece direct la faza de negocieri cu partea chineza, fara alte investigatii.

Comisia colecteaza in continuare date pentru a stabili care produse ar putea depasi cotele de avertizare. Cifrele din sase tari, inclusiv Marea Britanie, sunt inca incomplete.

Oficialii chinezi au ripostat spunand ca propunerile au violat foarte grav legile Organizatiei Mondiale a Comertului. Purtatorul de cuvant al Ministerului Comertului din China a avertizat ca aceste noi reguli vor avea un impact negativ nu numai asupra comertului cu textile dintre China si Europa, dar si asupra comertului global cu textile. Alte manifestari de protest au venit din partea organizatiei umanitare internationale Oxfam. Reprezentantul acesteia, Phil Bloomer, a spus ca tranzactiile cu textile sunt vitale pentru milioane de chinezi, care vor fi astfel fortati sa traiasca in saracie.

Conform datelor Comisiei, in 2003 UE a fost cel mai mare exportator de textile din lume, cu o cota de piata de 15%, si al doilea exportator de textile si articole de imbracaminte, in urma Chinei, cu o cota de 11%. Dar Uniunea este si al doilea importator din lume, cu importuri de materiale textile si articole de imbracaminte in valoare de 70 de miliarde de euro, aproximativ 20% din importurile globale realizate pe piata in anul 2003.

stelian.vezentan@zf.ro