Business Internaţional

UE vrea să folosească „modelul Viena“, care a salvat Estul din criză, ca să convingă băncile să împrumute Grecia

UE vrea să folosească „modelul Viena“, care a salvat Estul din criză, ca să convingă băncile să împrumute Grecia

Comisarul european pe probleme economice Olli Rehn, alături de cei mai importanţi lideri europeni, se luptă din răsputeri să salveze Grecia pentru a doua oară

Autor: Bogdan Cojocaru

01.06.2011, 23:44 722

Uniunea Europeană pre­gă­teşte pentru soluţio­narea crizei dinGrecia o reţetă care combină tă­ieri adânci în deficitul bugetar,asemănătoare terapiei de şoc ur­mate de Belgia în anii 1990 învederea adop­tării euro, şi un plan asemănător iniţiativei Viena,folosită în Europa de Est în ur­mă cu doi ani, prin care creditoriivor fi con­vinşi să accepte voluntar rosto­golirea datoriilorscadente.

"Belgia este un exemplu relevant, iar ini­­ţiativa Viena ne-adat lecţii im­por­tante. Ideea de bază ar fi ca băncile să-şimen­ţină în mod voluntar expunerile asupra Gre­ciei", a declaratcomisarul european pen­tru afa­ceri economice Olli Rehn, citat deBloom­berg.

Sub povara celei mai mari datorii din Uniunea Europeană capondere în PIB, de 142,8%, Gre­cia are nevoie de împrumuturisupli­mentare după ce pachetul de salvare acordat anul tre­cut deUE şi FMI, de 110 mi­liarde de euro, s-a dovedit insuficient pentrua repune pe picioare finanţele statului. Unii analişti şi chiaroficiali europeni au promovat ideea restruc­turării controlate adatoriilor elene ca soluţie pentru scoaterea Greciei din criză.Mergând mai departe cu scenariile negative, fostul economist-şef alBăncii Centrale Eu­ro­pene (BCE) Otmar Issing a declarat recent căGrecia este insol­ventă şi nu-şi va putea, probabil, onoraobligaţiile de plată a dato­riilor.

Rehn subliniază, însă, că nici nu se pune problemarestructurării datoriilor elene din cauza posibilului efect dedomino pe care o astfel de acţiune ar putea-o avea pe pieţe. El aprecizat că sunt luate în considerare soluţii precum iniţiativa dela Viena sau repro­filarea datoriilor. Politicienii europeni au datdefiniţii contradictorii unor termeni ca "re­struc­turare","reprofilare", "restructu­are de catifea" şi "default".Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a afirmat că dacă"re­struc­turarea" înseamnă eşecul în a plăti datoriile, "atunciacest cuvânt nu va face parte din vocabularul francez".

Rehn a menţionat că aplicarea unui pro­gram de tipul iniţiativeiViena pentru rezol­varea problemei greceşti câştigă adepţi.

Un pact în genul acestei iniţiative, care a stopat propagareacrizei financiare în Europa de Est pe culoarul bancar, ar vizaconvingerea creditorilor să cumpere obligaţiuni noi emise deguvernul elen când cele deja existente ajung la scadenţă.

Întrebat săptămâna trecută despre iniţiativa Viena, oficialulBCE Ewald Nowotny a declarat că ea reprezintă un model interesant,dar care nu poate fi aplicat direct Greciei.

Sacrificiile Belgiei pentru adoptarea euro

În anii 1990, având în plan adoptarea euro, Belgia a trebuit săreducă deficitul pentru a întruni condiţiile intrării în zona euroşi să diminueze datoria prin vânzarea de companii de stat precummonopolul telecom Belgacom. În acest fel, deficitul bugetar a fostredus de la valoarea record de 8,4% din PIB în 1992 la sub 3% dinPIB în 1997.

Un nou pachet de ajutor pentru Grecia

UE şi FMI se grăbesc să pună la punct un al doilea pachet desalvare pentru a asigura Greciei finanţare pentru 2012 şi posibil2013, scrie The Wall Street Journal, citând surse apropiatesituaţiei.

Oficialii UE, FMI şi guvernul elen au realizat că Grecia va aveanevoie de o nouă infuzie de lichidităţi pentru acoperirea nevoilorde finanţare. Un acord ar putea fi convenit în această lună, iarîmprumuturile s-ar putea ridica la 30 de miliarde de euro pentrufiecare an.

Potrivit presei elene, autorităţile şi echipa de oficiali aiComisiei Europene, FMI şi BCE aflată la Atena au convenit reducereataxei pe valoare adăugată de la 23% la 20% pentru a obţinesprijinul politic necesar adoptării de noi măsuri de auste­ritate.Taxa aplicată unor produse precum alimentele va fi diminuată de la13% la 10%.

Noul pachet de salvare ar putea include stimulente pentrudeţinătorii de obligaţiuni pentru ca aceştia să permitărostogolirea datoriilor scadente astfel încât să nu se ajungă laretrogradări ale ratingurilor care să lovescă în sistemul bancareuropean, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate deBloomberg. Investitorilor le-ar putea fi oferite statutpreferenţial, cupoane mai mari sau garanţii pentru a cumpăraobligaţiuni care să înlocuiască datorii greceşti scadente în2012-2014.

Iniţiativa Viena a salvat Estul

Iniţiativa Viena, cu numele oficial Iniţiativa Europeană pentruCoordonare în Sistemul Bancar, este un acord convenit în ianuarie2009, în perioada de vârf a crizei financiare mondiale, între BancaCentrală Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şiDezvoltare, diferite autorităţi de reglementare şi grupuri bancarecu operaţiuni în Europa Centrală şi de Est prin care băncile mamăs-au angajat să-şi menţină expunerile şi să recapitalizezesubsidiarele din regiune, inclusiv din România, în cadrulprogramelor de sprijin financiar din partea UE şi FMI. Pactul sebazează şi pe participarea FMI, Comisiei Europene şi a BănciiMondiale.