Business Internaţional

UE vrea să sară în ajutorul Ucrainei cu un sprijin financiar de urgenţă şi vize pentru ucraineni

UE vrea să sară în ajutorul Ucrainei cu un sprijin...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

27.02.2014, 17:21 350

Comisia Europeană (CE) şi statele membre este necesar să prezinte "cât mai rapid posibil, în cooperare cu FMI şi Banca Mondială (BM)" un ajutor financiar pe termen scurt, completat cu un "pachet pe termen lung, împreună cu BERD şi BEI", au apreciat deputaţii într-o rezoluţie cu caracter neconstrângător.

În plus, Parlamentul "cere ca o conferinţă internaţională a donatorilor să fie organizată în cel timp util" pentru Ucraina, care se află pe marginea prăpastiei falimentului şi are nevoie urgentă de cel puţin 35 de miliarde de dolari.

El cere, de asemenea, "accelerarea dialogului privind vizele" cu Kievul, subliniind că un acord care urmăreşte scutirea ucrainenilor de vize pentru a veni în UE ar fi "cel mai bun mijloc de a răspunde aşteptărilor societăţii civile şi tineretului ucrainean". Această relaxare ar trebui să treacă prin "punerea în aplicare imediată a procedurilor de acordare a unor vize temporare", potrivit eurodeputaţilor.

Ei au cerut, de asemenea, ca UE să impună o îngheţare a conturilor şi interdicţia de a călători împotriva persoanelor responsabile de violenţe, aşa cum au convenit statele membre la 20 februarie.

Parlamentul s-a declarat dispus să pună în aplicare propria misiune de observatori la scrutinul prezidenţial prevăzut la 25 mai.

Pentru a ajuta Ucraina, "trebuie să acţionăm în următoarele zile, în următoarele săptămâni", a cerut miercuri liderul liberalilor, Guy Verhofstadt, considerând că europenii au "nevoie de o strategie comună, credibilă", faţă de Kiev.

"Am creat aşteptări, trebuie să onorăm aceste aşteptări şi să nu îi lăsăm pe ucraineni să cadă", a pledat comisarul european pentru Extindere, Stefan Füle.

În opinia lui Verhofstadt ar trebui extins acordul de asociere propus de UE Ucrainei, care a fost refuzat de preşedintele Viktor Ianukovici, antrenând criza politică ce a condus la îndepărtarea sa de la putere.

Acordul de asociere este "în continuare pe masă", a amintit Füle.

El a avertizat însă că liderul grupului socialiştilor, Hannes Swoboda, trebuie să fie "onest" cu Ucraina. "Trebuie să i se spună că, la capătul drumului, aderarea (la UE) poate fi posibilă, dar nu trebuie să i se promită astăzi ceva ce nu putem onora".