Business Internaţional

Un apartament in Manhattan: 1,2 mil. dolari

04.04.2005, 19:22 11

In trimestrul unu al anului curent, pretul mediu al unui apartament din Manhattan - New York a atins un maxim record de 1,2 mil. dolari (0,9 mil. euro), pe fondul scaderii accentuate a ofertei de proprietati din aceasta zona, relateaza CNN Money.
Conform unui studiu al pietei imobiliare din Manhattan, realizat de Prudential, pretul mediu actual este cu 23% mai mare decat in ultimul trimestru din 2004 si cu 26% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut. Printre motivele care au determinat explozia preturilor se numara imbunatatirea conditiilor economice, oferta scazuta de apartamente, cresterea veniturilor si asteptarile privind cresterea dobanzilor ipotecare.
Volumul apartamentelor vandute, 2.028 unitati, a scazut cu 6,2% fata de trimestrul trecut. Aceasta scadere este cauzata in primul rand de oferta limitata. Pentru prima data pretul unui metru patrat locuibil in Manhattan a depasit 2.950 de dolari (2.290 de euro).
Manhattanul, ocupat de europeni
Europenii sunt si ei o cauza a maximelor din ultimele luni. Intre specialisti, parerile sunt impartite. Unii spun ca atractivitatea creditelor ipotecare, magia castigurilor mari din afaceri imobiliare precum si imaginea orasului au determinat multi oameni de peste ocean sa se indrepte spre Manhattan.
"Mi se par putin exagerate declaratiile conform carora toti europenii traverseaza oceanul cu buzunarele pline. Toata lumea crede ca Manhattan va fi ocupat de ei. Nu cred ca toti europenii s-au imbarcat pe un avion spre New York. Insa numarul celor care au pornit in aceasta calatorie este in crestere. Daca vorbim despre numarul de cumparatori, acesta a crescut cu 15%", a spus Patricia Warburg Cliff, director de vanzari europene la agentia imobiliara Corcoran Group.
Exista foarte putine date care permit cuantificarea exacta a acestei tendinte. Conform Home Bridge, o companie din New York ce ofera credite ipotecare, in acest an a crescut cu 25% numarul creditelor de care beneficiaza persoane straine.
In alegerea locului, prejudecatile strainilor in ceea ce priveste metropola New York sunt decisive. Insa oricare ar fi dimensiunea sau motivele acestuia, valul de de cumparatori europeni a contribuit intr-o mare masura la cresterea cererii de pe piata imobiliara din Manhattan si, implicit, la cresterea preturilor.
"In 2004, numarul de cumparatori straini a egalat numarul cumparatorilor locali pentru prima data de la lansarea pe piata a apartamentelor Time Warner Center din toamna anului 2001", a spus Susan Franca, presedintele agentiei Related Residential Sales.
stelian.vezentan@zf.ro