Business Internaţional

Un consortiu condus de Morgan Stanley va prelua Canary Wharf

25.05.2004, 00:00 12



Banca de investitii Morgan Stanley a castigat lupta inceputa in urma cu un an pentru preluarea companiei britanice de servicii imobiliare Canary Wharf, tranzactia ridicandu-se la 1,7 miliarde de lire sterline (3,05 miliarde de dolari).



Consortiul Songbird, condus de Morgan Stanley, a castigat sprijinul a 60,9% dintre actionari, fata de proportia de 50% ceruta pentru castigarea contractului.



Contraoferta inaintata de compania canadiana Brascan a primit aprobarea a 19,4% dintre actionari.



Cele doua grupuri isi disputa controlul asupra Canary Wharf din luna iunie 2003, cand restrangerea numarului de clienti din sectorul serviciilor financiare a afectat performanta si pretul pe actiune ale firmei, transformand-o intr-o tinta atractiva de preluare.



Dupa aproape un an si mai multe revizuiri ale ofertei initiale, Morgan Stanley a castigat, inaintand un pret pe actiune de aproape doua ori mai mare decat cel inregistrat inainte de inceperea licitatiei.



Lupta pentru Canary Wharf a creat disensiuni si intre principalii actionari ai companiei.



Consortiul Songbird a primit sprijinul intreprinzatorului american Simon Glick, cel mai mare actionar Canary Wharf, in timp ce Brascan, unul dintre principalii proprietari de cladiri din Manhattan, a beneficiat de acordul fostului presedinte al companiei britanice, Paul Reichmann.



Canary Wharf a transformat un teren parasit de pe malul raului Tamisa in al doilea district financiar al capitalei britanice. Evolutia sa a cunoscut insa si perioade dificile.



In 1992, un declin mondial pe piata imobiliara a determinat intrarea companiei sub administratia statului. Trei ani mai tarziu, Canary Wharf a fost vanduta unui consortiu international care il includea pe Reichmann alaturi de Franklin Mutual Series Fund si printul saudit Al Waleed bin Talal.



Compania a fost listata la bursa in 1999. In ultimii ani, activitatea sa a inregistrat un declin, pe fondul crizei economice mondiale care a atras ieftinirea chiriilor si cresterea spatiilor de inchiriat vacante.