Business Internaţional

Un feroviar la mansa Alitalia

11.05.2004, 00:00 15



Alitalia se pregateste pentru o saptamana dificila, in conditiile in care noul sau presedinte si director executiv, Giancarlo Cimoli, incearca sa elaboreze un plan de redresare a companiei aeriene.



Guvernul italian a inlaturat, saptamana trecuta, conducerea de varf a Alitalia, pentru a doua oara in ultimele doua luni, numindu-l pe Cimoli in fruntea companiei de stat, in speranta ca fostul director al societatii nationale de cai ferate va realiza ceea ce unii oficiali au numit "jumatate de miracol" la transportatorul aerian.



"Dificultatile nu au fost rezolvate cu o schimbare a managementului. Problema nu era acesta, ci situatia financiara a companiei. Acum, Cimoli trebuie sa vina cu un plan si sa-l prezinte guvernului si sindicatelor", a declarat ministrul Muncii, Roberto Maroni, cotidianului La Repubblica.



Sindicalistii s-au angajat sa renunte pentru moment la proteste, dar analistii considera ca Alitalia trebuie sa elaboreze un plan viabil de redresare inainte de a avea acces la noi finantari.



Detaliile viitorului plan de salvare ar putea fi dezvaluite abia dupa alegerile europene din luna iunie, deoarece orice discutie despre eliminarea de locuri de munca poate irita din nou sindicatele.



Surse apropiate companiei au declarat ca Alitalia si-a majorat pierderile, in primele patru luni ale anului, la 200-250 milioane de euro. In acest context, lichiditatile sale au scazut la aproximativ 200 milioane de euro - suficient pentru doar cateva saptamani de activitate.



Giancarlo Cimoli a reusit deja sa redreseze societatea de cai ferate, care inregistra pierderi de 1,9 miliarde de euro in 1996, cand a sosit el la conducere. Dupa o serie de disponibilizari, compania a incheiat ultimii trei ani cu profit.