Business Internaţional

Un înalt oficial european avertizează cu privire la următoarea ţintă ISIS în Europa

Un înalt oficial european avertizează cu privire la...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

04.12.2015, 13:20 497

Agenţii europene în domeniul securităţii n-au găsit nici urmă de Abdeslam de când acesta a fost adus, de către un "prieten", în cartierul Schaerbeek din Bruxelles, pe 14 noiembrie, la o zi după atacurile din capitala franceză.

Oficialul citat a declarat joi seara că anchetatorii cred acum că lui Abdeslam i s-a făcut frică şi a renunţat să se detoneze la Paris.

"A intrat în panică, s-a speriat, atunci când şi-a sunat prietenii, la Bruxelles, să vină să-l ia noapttea de la Paris", a declarat oficialul european pentru CNN.

În opinia sa, SI ar putea să nu-l primească înapoi pe Abdeslam, chiar dacăacesta poate să ajungă în Siria.

- Marea Britanie, următoarea ţintă a SI

Informaţii obţinute între timp de agenţii europene de securitate arată că SI vizează să atace în Marea Britanie - ca o continuare a operaţiunilor de la Paris - a declarat oficialul citat.

Informaţii secrete sugerează că luptători britanici din cadrul SI au fost însărcinaţi de agenţi operativi de rang înalt din cadrul grupării jihadiste, din "califat", să se întoarcă acasă şi să comită un atac.

Este neclar cât de "iminentă" este ameninţarea şi care este locul vizat. Însă, potrivit oficialului citat, îngrijorări cu privire la acest lucru au fost agravate de către autorizarea miercuri de către Camera Comunelor a atacurilor aeriene britanice împotriva SI pe teritoriul Siriei.

Oficialul nu a precizat dacă arestarea în Turcia, în noiembrie, a unui agent britanic din cadrul SI - care ar fi avut legături cu "John jihadistul" - a contribuit la această alertă în domeniul informaţiilor.

Aine Lesley Davis, un agent britanic din cadrul SI, a fost arestat la Istanbul în ziua atacurilor de la Paris, în timp ce se pregătea să vină în Europa cu scopul de transmite ordine cu privire la atacuri planificate, declara luna trecută un oficial turc pentru CNN. Ziarul turc Hurriyet a publicat primul această informaţie, iar informaţia a fost confirmată pentru CNN de către un oficial turc.

Davis a fost arestat în urma unei colaborări între serviciile turce de informaţii şi serviciile britanice externe de informaţii (MI6) în monitorizarea mişcărilor unui mesager suspectat că avea legături cu "John jihadistul" la Rakka, bastionul SI în Siria, potrivit Hurriyet.

Informaţii despre locul unde s-ar fi putut afla, în Siria "John jihadistul", colegul lui Davis, au fost împărtăşite, de asemenea, de către serviciul turc de informaţii CIA şi MI6. Atacul aerian la Rakka, în urma căruia "John jihadistul", pe numele său real Mohammed Emwazi, a fost ucis pe 12 noiembrie - potrivit unor oficiali americani, a avut loc doar câteva ore mai târziu, scria ziarul turc.

- O conexiune tunisiană

Oficialul european de rang înalt a mai declarat joi seara pentru CNN că informaţii secrete sugerează că una dintre figurile cele mai importante din cadrul unităţii pentru operaţiuni externe a SI este un agent tunisian din cadrul grupării jihadiste, despre care se crede că a fost unul dintre organizatorii atacurilor de la Paris şi care ar continua să fie implicat în planuri ale unor atacuri în Occident.

Agenţii de informaţii occidentale au afirmat că îi cunosc identitatea şi că acest tunisian a colaborat cu o serie de luptători francezi din cadrul SI la Rakka şi în regiunea oraşului sirian, considerat "capitala" grupării jihadiste în Siria.

Potrivit oficialului citat, este posibil ca celula jihadistă pentru operaţiuni externe să-i raporteze lui Abu Mohammed al-Adnani, comandantul SI în Siria, care a emis în mai multe rânduri fatwa (decrete islamice) prin care îndemna la atacuri împotriva unor ţări din Occident implicate în atacuri aeriene contra SI.

Potrivit unor oficiali americani, al-Adnani ar fi conducătorul operaţiunilor externe SI.

- Abaaoud, doar un lider de reţea

Oficialul citat a mai declarat că unul dintre presupuşii organizatori ai atacurilor de la Paris ar fi Fabien Clain, un jihadist francez "veteran", care a revendicat atacurile de la Paris în numele SI într-o înregistrare audio, la o zi după atacuri.

Informaţii secrete sugerează că Clain şi Abdelhamid Abaaoud au lucrat în echipă, anul acesta, pentru a recruta agenţi în vederea comiterii unei serii de atacuri în Franţa. Abaaoud nu era principalul organizator, ci mai degrabă liderul unei reţele, potrivit oficialului citat.

Chiar şi aşa, agenţiile europene în domeniul informaţiilor sunt surprinse că SI a decis să-l sacrifice în atacuri, în loc să-l păstreze pentru operaţiuni viitoare. Oficialul a spus că este neclar când s-a întors Abaaoud din Siria în Europa.

El a oferit noi detalii despre informaţiile care au condus poliţia franceză la apartamentul de la Saint-Denis, pe 18 noiembrie, unde Abdelhamid Abaaoud şi alţi conspiratori se ascundeau şi plănuiau un nou val de atacuri.

Informaţia-cheie a provenit de la o femeie care a alertat poliţia franceză cu privire la faptul că Abaaoud se afla la Paris împreună cu vara sa Hasna Aït Boulahcen. Iniţial francezii au respins informaţia, dar apoi au decis să o urmărească pe Boulahcen, care i-a condus la apartament.

- De ce a fost plasat Bruxellesul în alertă

Oficialul a declarat că decizia de a ridica nivelul alertei teroriste la maximum la Bruxelles, la o săptămână de la atacurile de la Paris, nu a avut la bază informaţii concrete cu privire la un complot specific, ci a fost luată în baza unor îngrijorări mai largi cu privire la ameninţarea reprezentată de către reţeaua belgiano-franceză din spatele atacurilor de la Paris, având în vedere că mai mulţi membri se aflau în libertate.

Nivelul alertei a fost coborât ulterior.

Potrivit oficialului citat, serviciile belgiene de securitate au localizat, la Bruxelles, reşedinţa în care au fost fabricate vestele de explozibili, pe care jihadiştii au depus semnificative să o cureţe de orice urme de explozivi înainte de a lansa atacurile la Paris. El a declarat că cel care a făcut vestele se află în continuare în libertate.

Oficialul a mai declarat că Ahmet Dahmani, un cetăţean belgian arestat la Antalya, în Turcia, pe 22 noiembrie, se afla în contact cu acesta şi era un apropiat al lui Salah Abdeslam şi că acesta este suspectat că l-ar fi ajutat în atacuri. CNN a scris anterior că Dahmani şi Abdeslam au călătorit împreună din Italia în Grecia şi înapoi, la bordul unui feribot, în august.

Dahmani ar fi fugt în Turcia de la Amsterdam, în ziua atacurilor. Potrivit unor oficiali turci, el s-a întâlnit într-un hotel de lux cu escorte SI care au fost însărcinate să-l treacă frontiera în Siria.

Oficialul citat a descris reţeaua jihadistă belgiano-franceză din spatele atacurilor de la Paris drept o reţea "informală", bazată pe prieteni care au făcut parte din grupări infracţionale şi care au crescut împreună prin închisori.