Business Internaţional

Un mini-oraş pentru testarea maşinilor fără pilot va fi construit în SUA

Un mini-oraş pentru testarea maşinilor fără pilot va...

Autor: Alexandru Nanu

15.06.2014, 09:00 371

O echipă de ingineri de la Universitatea din Michigan au început construcţia unui centru urban de 32 hectare, pentru a putea testa maşini parţial-automate şi maşini independente care pot fi conduse fără şofer, scrie Mashable.

Proiectul se va desfăşura pe o suprafaţă de 12 hectare din zona de nord a campusului universităţii şi va fi administrat de un parteneriat între liderii industriei auto şi cercetătorii din cadrul universităţii.

Ideea este de a oferi o simulare a lumii reale de trafic urban dens pentru următoarea generaţie de vehicule automatizate parţial sau complet. În plus faţă de o secţiune de autostradă cu patru benzi, centrul de testare va avea benzi care se vor intersecta, semne de circulaţie, semafoare, intersecţii, semne ce avertizează că drumul se află în lucru, sensuri giratorii, o trecere de cale ferată, faţade de clădiri şi eventual:biciclişti, mecanici şi pietoni.

 “Vom scrie, de fapt, un cod pentru proiectul aflat în fază de testare", a declarat cercetătorul Edwin Olson din cadrul universităţii, pe pagina proiectului Michigan Engineering. "Vom fi capabili de a modifica semnalele din trafic în timp real sau de a creea o situaţie în care un  pieton păseşte pe trecere într-un moment nepotrivit, de exemplu."

Nu este doar un lucru ipotetic, ci ceva ce se va putea întâmpla în viitorul apropiat . Parteneriatul public/privat din cadrul centrului de transformare şi mobilitate speră să implementeze un sistem automatizat de mobilitate a traficului din centrul oraşului Ann Arbor până în anul 2021. Conceptul este de a crea un mediu în care toate vehiculele aflate în mişcare, cu şofer sau fără, să fie conectate la o reţea prin care să poată comunica cu restul vehiculelor din zonă.

Echipa de cercetare va încerca să simuleze un campionat naţional de baschet, când 20.000 de suporteri aflaţi în stare de ebrietate vor umbla haotic pe străzi.