Business Internaţional

Un sfert din germani ar sprijini un partid care ar scoate ţara din zona euro

Cancelarul german Angela Merkel nu va avea, probabil, bătăi prea mari de cap cu partidele eurosceptice în alegerile din septembrie, dar forţa acestora arată că răbdarea germanilor cu statele problematice din zona euro are limite. AFP/Mediafax Foto

Cancelarul german Angela Merkel nu va avea, probabil, bătăi prea mari de cap cu partidele eurosceptice în alegerile din septembrie, dar forţa acestora arată că răbdarea germanilor cu statele problematice din zona euro are limite. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

12.03.2013, 00:05 558

Principalele partide politice rămân solidare cu euro, în pofida nervozităţii tot mai mari a populaţiei în privinţa salvării unor ţări precum Grecia sau Cipru.

Stigmatizarea naţionalismului, produs al căinţei Germaniei după crimele regimului nazist din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a ajutat la înăbuşirea vocilor euroscep­ticilor, scrie agenţia Thomson Reuters.

Dar un sondaj de opinie realizat pentru revista Focus arată că 26% dintre germani ar lua în cosiderare sprijinirea unui partid care ar vrea să scoată Germania din zona euro şi că una din patru persoane cu vârste cuprinse între 40 şi 49 de ani ar susţine clar un astfel de partid.

„Aceasta sugerează că există potenţial pentru un nou partid rebel“, a afirmat şeful firmei de cercetare a pieţei Emnid, care a efectuat sondajul.

Un nou partid, Alternative für Deutschland, condus de economişti, jurişti şi rebeli din formaţiunea creştin democrată condusă de cancelarul Angela Merkel, încearcă să profite de această nişă.

„Să aducem sfârşitul pentru moneda euro“, este primul mesaj de pe pagina de internat a partidului.

Acesta propune revenirea la marcă sau formarea unei uniuni monetare cu ţări precum Olanda, Austria şi Finlanda. Franţa nu este menţionată, scrie The Telegraph. Graniţele uniunii curg pe delimitările tradiţionale dintre Europa latină şi cea germanică.

„Republica Federală Germană trece prin cea mai gravă criză din istorie. Introducerea euro s-a dovedit a fi o greşeală fatală care ameninţă bunăstarea tuturor. Vechile partide sunt depăşite şi refuză cu încă­păţâ­nare să-şi recunoască greşelile“, se mai arată pe pagina partidului.

Planurile Alterantivei pentru Germania se concentrează pe munca lui Bernd Lucke, profesor de macroeconomie în Hamburg. Un susţinător proeminent este Hans-Olaf Henkel, fost şef al Federaţiei Industriaşilor Germani şi fost eurofil moderat.

Despre faptul că a acceptat moneda euro el spune acum că este „cea mai mare greşeală din viaţa profesională“.

Germania a avut cel mai mult de câştigat din crearea zonei euro, care i-a pus la dispoziţie o destinaţie stabilă şi ieftină pentru exporturi. Potrivit partidului, retragerea Germaniei din zona euro este cea mai puţin traumatizantă soluţie pentru a pune capăt difenerneţei de 20-30% de competitivitate dintre Nord şi Sud, „cancerul“ care macină Europa. Ţările mediteraneene ar păstra euro, care s-ar devaloriza rapid, ceea ce ar face ca povara datoriilor să fie mai mică. Astfel, riscurile unor defaulturi suverane s-ar reduce.